E xistã oameni printre noi de a cãror strãdanii ne bucurãm fãrã sã realizãm eforturile acestora. Ei îsi trãiesc vietile cu demnitate, îsi hrãnesc emotiile si îsi domolesc tristetile departe de notorietate, dar asta nu-i împiedicã sã fie stâlpi ai scoietãtii la propriu.

Cu un astfel de om vã propunem sã ne întâlnim la urmãtoarea editie a campaniei „Premiantii fãrã premii”. Este vorba despre doamna Voichita Bãlan, care de o viatã întreagã brodeazã manual bluze traditionale românesti. Mii de oameni au îmbrãcat vestmintele care i-au trecut prin mâini.

Doamna Voichita Bãlan lucreazã de mai bine de patru decenii la cusut ii românesti. Le brodeazã manual de la vârsta de 19 ani. Înainte de asta a deprins mestesugul brodatului, acasã la pãrinti, în satul natal, Galati, din judetul Hunedoara. Acolo a brodat fete de pernã si lenjerii de pat. Odatã cu experienta a crescut si bucuria fatã de îndeletnicirea pe care o descoperea. A fost o provocare trecerea la costumele populare. Trãieste cu bucurie si lucreazã cu veselie. Nimic nu i se pare greu. Asta este pãrerea ei.

Am gãsit-o la Cooperativa „Hategana”, unde venise sã-si reîntâlneascã fostele colege. Pentru cã nu avea cum sã stea degeaba, sã iroseascã timpul, a luat ghergheful în mâini pentru a mai desena pe pânzã motivele populare românesti.  Cu timiditate, cu sfiala specificã omului sãnãtos si harnic, ne-a spus cã de 41 de ani face acest lucru, cã mai bine de 2.000 de ii si costume populare au iesit din mâinile sale pentru a fi îmbrãcate de iubitorii portului traditional.

Considerãm cã realizãrile celor care scot pe piatã astfel de straie sunt adevãrate testamente prin care se lasã mostenire generatiilor viitoare istoria poporului român.

Pentru exemplul de dãruire în folosul artei populare, pentru întreaga sa carierã, vã propunem sã ne întâlnim cu ea si sã-i spunem cã-i multumim pentru ceea ce ne oferã. Sâmbãtã, 30 iulie 2016, ora 11.00, doamna Voichita Bãlan vine sã o întâlnim. Aveti ocazia sã o priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori venind în fata statuii lui Decebal din centrul Devei.

Initiatorii proiectului „Premiantii fãrã premii”