Un tânãr din Vulcan a scos “o bombã” în flãcãri de lângã alte posibile 20 de bombe – butelii aflate într-un rastel spre care era îndreptatã flacãra – oprind astfel un ‘foc de artificii’, vorba sefului Comandamentului de Pompieri Petrosani, care ar fi distrus zeci de case. Locuitorii din Sohodol-Vulcan îl considerã pe Ilie Matei, 29 de ani, salvatorul lor si datoritã cãruia “doamnã, el nu-si dã seama, dar ne-a fãcut sã ne nastem a doua oarã”.

Un bãrbat tânãr, cu o atitudine de om timid, Matei Ilie, ne-a fost prezentat la sediul Politiei Locale Vulcan de presedintele Sindicatului ProLex filiala Vulcan, Octavian  Damian, la cererea noastrã. Ilie Matei este politist local din anul 2008 si are 29 de ani. Practic, a „crescut” în acest colectiv. Era bandajat la o mânã, pielea bratului era rosie precum cea a amatorilor de plajã  care vor sã ia tot soarele o datã.

Adrian Avram, seful detasamentului de pompieri din Petrosani ne-a declarat cã tânãrul a stopat un adevãrat “foc de artificii” care ar fi aruncat în aer câteva case, în cel mai fericit caz, pe strada Pinului- Sohodol, din Vulcan, pentru cã imobilele sunt foarte apropiate una de alta.

Chiar la intrarea pe respectiva stradã, la a doua casã, se vând butelii de aragaz pline, iar ”rastelul” în care stau frumos aliniate vreo 20 de butelii se aflã într-un spatiu destul de îngust dintre douã clãdiri ale aceluiasi imobil. A  apãrut un client, butelia trebuia încercatã, ceea ce a si fãcut femeia care are acea micã afacere. Doar cã a aprins un chibrit în loc sã foloseascã spuma sãpunului… Butelia a luat foc, iar flacãra directionatã de gazul ce scãpa destul de puternic pe lângã robinet exact pe buteliile aflate pe primul raft, a declanasat o adevãratã isterie datoratã grozei de ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu tot acel cartier dacã cele 20 de butelii ar fi explodat.

3-1

Matei Ilie, politistul local, aflat în concediu, se afla la un prieten la douã case distantã de locul care devenise ca o bombã cãruia i s-a aprins fitilul.

“Am auzit gãlãgie, oameni iesiti în drum, strigãte disperate “fugiti! fugiti! Sunati la 112”. Am vãzut butelia în flãcãri si instinctiv m-am repezit în curtea doamnei, am cerut o pãturã udã, am aruncat-o pe bulelie, am prins-o de mâner si am scos-o în drum lãsând sã ardã liber gazul care iesea pentru cã înãbusind focul, sau strângând robinetul, care cel mai probabil era defect, putea sã facã implozie. La mânã m-a prins flacãra care iesea pe sub pãturã pe la baza buteliei. Initial a fost doar înrositã pielea, mi-a dat o doamnã sã mã ung cu ceva, dar pânã seara mâna era ca o ranã plinã de bãsici. Am fost la Urgenta Spitalului si m-au curatat si tratat dumnealor pentru a evita complicatii ulterioare” – povesteste cu oarecare greutate, Ilie Matei, de teama de a nu interpreta drept laudã de sine fapta lui.

“Actiunea lui a fost una oportunã pentru cã, practic, a stopat un eventual incendiu care putea declansa distrugeri dacã acele 20 de butelii ar fi explodat. Ar fi fost <un foc de artificii> care ar fi distrus casele din jur. Când am ajuns noi, butelia era scoasã în drum si ne-am asigurat cã totul este în regulã” – a declarat Adrian Avram, seful Comandamentului de Pompieri Petrosani.

Dumninicã, a doua zi dupã incident, oamenii de pe str. Piscului din Sohodol vorbeau, încã sub emotia pãtaniei, cã îl considerã pe Ilie Matei salvatorul lor pentru cã nimeni de acolo nu ar fi avut curajul sã punã mâna pe “bomba” în flãcãri. “Doamnã, el nu-si dã seama, dar ne-a fãcut sã ne nastem a doua oarã”- a spus unul dintre locuitorii, din capãtul dinspre oras, al strãzii Pinului.

Ilie Matei a spus cã a fãcut-o instinctiv, si totusi existã o explicatie…

“El a fãcut armata la pompieri. Probabil are si un oarecare talent, asa este fãcut, nãscut cum s-ar spune, pentru cã vã dau doar un exemplu. El, personal, a primit o scrisoare de multumire din partea Politiei Vulcan semnatã de comandat, pentru realizarea unui flagrant si prinderea persoanei în cauzã în timp ce încerca sã spargã seiful unei case de pariuri din Vulcan. Este un coleg foarte bun, cu un accentuat spirit de echipã. Personal, sunt mândru de el. Eu nu stiu care ar fi fost reactia mea în asemenea situatie, dar nu cred cã as fi putut-o face” – a declarat Tavi Damian, liderul local al sindicatului ProLex, coleg în Politia Localã cu Ilie Matei.

Primãria Vulcan se poate mândri la rândul ei cu asemenea oameni. Se spune cã atunci când nu-i mai ai începi sã-i apreciezi…

Ileana Firtulescu