Hotii nu se dau in laturi de la nimic ce le-ar putea aduce un ban si au trecut la furat din gradinile localnicilor. Fructele sunt la mare cautare, mai ales ciresele.

Mai multi proprietari care au case in zona de nord a municipiului Petrosani se plang ca hotii le-au „scuturat” pomii de fructe. In special ciresele au fost cautate pentru ca in zona Vaii Jiului abia acum se coc. „Nu ne-am gandit ca vin la furat  a;a devreme pentru ca ciresele inca nu s-au copt bine. Ca au luat nu e cine stie ce suparare, e mai rau ca si-au batut joc si au rupt pomul. Sunt oameni care vin la furat in fiecare an, atat la cirese cat si la visine”, spune Cristian, unul dintre pagubiti. Omul nu a depus plangere la politie pentru furt. „Ce plangere sa depun, daca sunt copii imi fac pacate. Nu m-am dus nici cand mi-a furat gardul de sarma”, mai spune acesta.  De altfel, aproape toti gospodarii din zona au ramas fara gardurile care le imprejmuiau proprietatile dupa ce hotii le-au furat. Majoritatea erau din fier, astfel ca au ajuns la centrele de colectare a fierului vechi.

Pagube importante

Cum fierul vechi este pe cale de disparitie, hotii au trecut la furturi la drumul mare. Ca un exemplu, bugetul Primariei Petrosani este prejudiciat de zeci de mii de lei de catre hotii de fier vechi care fura de pe domeniul public aproape tot ce este material feros si poate fi vandut la centrele de colectare. In principal capacele de canal si indicatoarele rutiere sunt preferate, iar pagubele contabilizate se ridica la valori foarte mari si in plus pun in pericol viata localnicilor si a soferilor. In prezent, din totalul de 10 mii de capace de canal existente in „capitala” Vaii Jiului, circa 2500 sunt lipsa, toate fiind furate de catre hoti. „In privinta indicatoarelor rutiere nu pot spune cu exactitate in acest moment cate ne lipsesc, dar este cert ca sunt furate. Pot spune cate capace de canal ne lipsesc din cauza hotilor si pagubele sunt semnificative pentru noi in conditiile in care pretul unuia se ridica la circa 400 de lei”, explica un reprezentant al municipalitatii. Primaria pune capace de canal dintr-un material compozit neferos care in mod normal n-ar mai trebui sa-i atraga pe hoti. Numai ca inlocuirea lor este foarte costisitoare. In privinta indicatoarelor rutiere, pe anumite portiuni din Petrosani, soferii sunt aproape „orbi” din cauza ca semnele de circulatie de pe marginea drumului care ar trebui sa-i ajute au fost furate. Astfel, intre kilometrul 126 si 139, segment aflat in Petrosani, sunt sustrase sistematic indicatoarele rutiere din metal, intr-o singura luna disparand opt semne de circulatie.

Furturile de fier vechi sau „furturile foamei” cum mai sunt numite in Valea Jiului, au luat amploare dupa 1999, iar fenomenul nu a putut fi stavilit nici in ziua de azi, deoarece de cele mai multe ori, hotii se bucura de complicitatea celor care detin centre de colectare a metalelor si achizitioneaza inclusiv componente, echipamente si piese metalice interzise de lege.

Maximilian Ganju