Absolventii de liceu, care nu vor sã plece la facultate, ori poate nu au luat Bacalaureatul, sunt asteptati sã devinã someri, iar mai apoi, sã facã un curs gratuit de calificare.

Cei mai multi cred cã li se potriveste, potrivit statisticilor de pânã acum, o meserie în alimentatie, ori poate chiar în turism. AJOFM Hunedoara este gata si la Petrosani sã îi califice si sã îi integreze pe piata muncii.

„În fiecare an suntem pregãtiti pentru persoanele tinere care ne calcã pragul. Noi putem organiza cursuri de formare profesionalã în toate domeniile de activitate, dar tinerii îsi doresc mult cursuri pe alimentatie si turism”, a declarat Dorina Uifãlean, sefa Centrului de Formare Profesionalã Petrosani. Tinerii vin sã facã aceste cursuri gratis, dar piata de la noi este prea slabã, iar tot statisticile spun cã, o mare parte, pleacã de aici, în zone unde turismul este mai dezvoltat, sau poate chiar în afara tãrii. „Sunt cursuri pentru turism. Noi ne pregãtim si pentru piata Vãii Jiului, pentru cã sperãm ca acesti tineri sã rãmânã si sã îsi gãseascã de lucru aici, însã, din pãcate, pânã în prezent, majoritatea pleacã din zona noastrã, spre locurile unde sunt cerute. Mai mult, foarte multi, dupã ce  obtin aceste diplome de la noi, pleacã în strãinãtate”, a mai spus sefa Biroului Centrului de Formare Profesionalã din Petrosani. Absolventii din Valea Jiului au sansa, în eventualitatea cã nu mai merg la facultate, sã ia bani ca someri. Dacã devin someri, primesc timp de o jumãtate de an 250 de lei si pot urma gratuit unul dintre cursurile organizate de agentia din Valea Jiului. Termenul în care puteau sã se înscrie la somaj este de 60 de zile, din data de 29 iunie, asa încât mai este foarte putin.

Diana Mitrache