Aproximativ 1.000 de pensionari mineri s-au asezat la coadã la Casa localã de pensii de la Petrosani, luni de dimineatã, în soare, ca sã beneficieze de o lege ce le permite majorarea pensiilor. În fapt, Legea a intrat în vigiare de luni dimineatã si pânã la finele lunii trebuiesc depuse toate cererile, cã asa spune legea.

Situatia este fãrã precedent, pentru cã oamenii sunt nevoiti sã stea la coadã ca angajatii casei locale sã le aplice practic legea.

„Sper sã ne dea si banii promisi, pentru mine 100 – 200 de lei în plus. Dar nu mi se pare normal sã stau la coada asta! Trebuia sã facã ei acolo, cã au dosarul depus, nu? Facem alte dosare, acte. Eu nu ies azi de aici! Nu ies azi, poate mâine sau poimâine”, ne-a spus un pensionar miner, care s-a asezat la coada ce ajunsese luni dimineatã pânã în stradã.

„Stau de vreo orã în cãldura asta. Am venit de dimineatã, ca sã nu prind canicula. Nu mi se pare normal, atâta timp cât suntem bãgati în baza de date, trebuia sã punã ei o listã si dacã erau nereguli, sã venim noi, care nu ne gãsim pe listã, dar asa e statul român, ne pune sã facem hârtii. Trebuie o cerere, o copie dupã buletin si una dupã cuponul de pensie. O sã stau aici poate douã, sau trei ore, cam asa, dar nu e normal, cã suntem bãgati în baza lor de date. Eu am venit de la tarã pentru asta”, ne-a spus un alt pensionar revoltat.

„Mi se pare absurd. Pânã acum au mai fost indexãri. Pur si simplu, suntem în baza de date, de ce ne-au mai chemat aici sã stãm la coadã?”, a motivat revoltat un altul. Cei care au ajuns, însã, sã îsi depunã cererile, au recunoscut cã a mers repede, dar s-au aflat printre primii care au ajuns luni dimineatã la Casa de pensii din Petrosani. „Nu a durat mult. Merge bine. Asta e viata. Stãm mereu la cozi, dar poate primim mãcar banii. Eu sper cã vreo 4 sau 5 sute de lei, sã iau în plus  la pensia mea”, a afirmat un domn care reusise sã treacã de coadã.

Conducerea Casei de Pensii din Deva spune cã dosarele, ca sã fie recalculate pensiile celor care au iesit din sistem în 2011, dar care au fost nedreptãtiti, trebuie depuse pânã la 1 august. Este neapãrat nevoie, pentru cã asa a fost conceputã legea ce le face minerilor pensionari abia acum dreptate.

„Asa spune legea. Drepturile de pensie recalculate se cuvin si se plãtesc începând cu luna urmãtoare înregistrãrii acesteia la Casa Teritorialã de Pensii din raza de domiciliu sau de resedintã a solicitantului. Deci, Legea spune clar cã este vorba despre cei care îsi depun cererea pentru recalculare”, a spus Ilie Toma, seful Casei de Pensii a judetului Hunedoara. Cei care nu îsi depun la astfel de cozi dosarele si poate nu ajung pânã la finele lunii la ghiseu, pierd dreptul pe luna în curs. Legea este de vinã, spun functionarii publici.

„Se pot depune si dupã data de 1 august, doar cã drepturile de pensie se cuvin si se plãtesc din luna urmãtoare înregistrãrii cererii la casele teritoriale de pensii. La noi, la Petrosani, doar astãzi, luni, 25 iulie, pânã la ora prânzului, au fost  înregistrate peste 500 de cereri. Avem chiar 520 de cereri. Eu tin legãtura cu colegii de la casa din Petrosani si mi-au spus cã mai sunt la rând încã 500 de oameni, cu aproximatie”, a mai precizat Ilie Toma, seful Casei de Pensii a judetului Hunedoara. Legea 155/2016 privind sistemul unitar de pensii publice – care spune cã stagiul de cotizare este de 20 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 20 de ani în locuri de muncã prevãzute la art. 30, al. 1, lit. a, (minerit subteran), respectiv de 30 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 20 de ani în locuri de muncã prevãzute la art. 30, al. 1, lit. f, (activitate artisticã) este aplicatã începând de luni, 25 iulie.

În total, în Valea Jiului ar putea fi aproximativ 3.500 de pensionari mineri caresã beneficieze de mãrirea pensiei, iar în judetul Hunedoara, ar fi aproximativ 5.000 de oameni care vor beneficia de mãrirea pensiei.

Diana Mitrache