Situatia fãrã precedent în care se aflã toatã Valea Jiului, din cauza deseurilor, îi aduce pe edili în fata drumarilor. Autoritãtile de la Petrosani au cerut permis de terecere pentru masina de gunoi si astreaptã avizul celor de la firma spaniolã ce lucreazã pe artera din Defileul Jiului, ca sã treacã cu masinile în perioada în care este închisã artera rutierã.

Asta, atunci când masinile nu ajung sã facã drumul în timpul noptii, sau pe perioada în care drumul este deschis dimineata ori dupã ora 18,00. „Am discutat verbal cu reprezentantii firmei Copisa pentru a ne elibera un permis de trecere, permis doar pentru autocompactoarele cu care noi transportãm gunoiul din Petrosani la groapa de gunoi din judetul Vâlcea, mai exact, la Horezu. Astãzi (n.r  joi, 21 iulie), am fãcut o adresã scrisã sã primim în scris acel permis, ca sã nu întâmpinãm probleme pe defileu, sau în zonele unde sunt restrictiile”, a spus Daniel Visan, director DPADPP.

Practic, cei din primãrie spun cã adunã gunoiul chiar si douã zile în masinile de mare tonaj si cã încearcã sã treacã cu ele mai ales pe timpul noptii. „Acum, mergem în perioada în care defileul este închis, noaptea, dar dupã ce primim si acel permis, putem si ziua. Mergem  la douã, trei zile, în functie de capacitatea masinii si tonele de gunoi care se adunã, pentru cã o masinã se poate umple la douã zile, sau chiar mai mult”, a mai adãugat Daniel Visan.

Situatia va fi valabilã doar pânã ce la Petrosani, în zona Dâlja, va fi construit deponeul temporar, în care se vor duce deseuri din întreg judetul Hunedoara.

Se lucreazã la deponeul temporar

Locul în care va fi depus temporar gunoiul menajer al populatiei din Valea Jiului este acum amenajat la periferia municipiului Petrosani. Utilajele si-au început activitatea si, pe terenul Consiliului Judetean Hunedoara, s-a început constructia ce va  mai dura câteva zile.

„E un teren al Consiliului Judetean Hunedoara, care asigurã si finantarea pentru acest deponeu temporar, în special pentru Valea Jiului. Dupã ce va fi finalizat, va fi un regulament adoptat si un tarif, ce vor fi aprobate de Consiliul Local, pentru depunerea gunoiului menajer în acest loc”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Lucrãrile pentru amenajarea unui spatiu care sã preia deseurile din Valea Jiului, la Petrosani au fost absolut necesare, deoarece la groapa de la Vulcan nu mai este posibil acest lucru.

Oficialitãtile dau ca termen de finalizare sãptãmâna viitoare. „Din ce am discutat, va fi gata sãptãmâna viitoare, dupã care vom aproba regulamentul si pretul pentru deseuri”, a mai adãugat Tiberiu Iacob Ridizi, primarul municipiului Petrosani.

Acest deponeu din Petrosani va functiona pânã ce va deveni operational cel din Bârcea Mare. Conform proiectului, acesta are o capacitate de 111.200 tone/an, o statie de sortare cu o capacitate de 33.753 tone/an si o statie de tratare mecano-biologicã cu o capacitate de 82.379 tone/an. Tot în cadrul acestui proiect, la Petrosani a fost construitã o statie de sortare si o instalatie de transfer a deseurilor cãtre unitatea centralã, fiind închise cele 9 depozite neconforme de pe raza judetului, în afara celei de la Vulcan, unde existã o problemã legatã de proprietate a terenului.

Diana Mitrache