Minerii accidentati, evolutie buna

Starea de sanatate a minerilor accidentati in subteranul minei Petrila se pare ca da semne de imbunatatire. Nicolae Dragoi, directorul general al CNH, spune ca inginerul ranit a fost detubat si chiar a purtat un dialog prin telefon cu un coleg de la mina Petrila, miercuri seara. Starea lui de sanatate este putin ameliorata si la fel si a minerului care a suferit arsuri alaturi de acesta. Totusi, acesta din urma inca este intubat.

Ambii se afla la spitalul de arsi din Bucuresti, dar conducerea Companiei Huilei, care face cercetarile in cazul accidentului de munca, se intereseaza zilnic de starea celor doi raniti. Inginerul sef adjunct de sector Catalin Serban si minerul sef de brigada Danut Codreanu, in timp ce lucrau la introducerea cenusii de termocentrala pe un foraj,  au fost surprinsi de o eruptie spontana de apa fierbinte care s-a revarsat din zona forajului. Directorul general al CNH Petrosani, Nicolae Dragoi spune ca accidentul a avut loc la o distanta de circa 1,5 metri de frontul de lucru, iar imediat cei doi mineri au fost scosi la suprafata si transportati la Spitalul de Urgenta din Petrosani pentru ingrijiri de specialitate. De acolo au plecat cu un elicopter  la Bucuresti.

Cercetarile legate de accidentul de munca inregistrat luni la EM Petrila se afla in plina derulare. Nefiind vorba despre un accident colectiv de munca, in vederea stabilirii cauzelor care au condus la producerea acestuia, cercetarile sunt efectuate doar de catre reprezentantii unitatii miniere, in colaborare cu reprezentantii Companiei Nationale a Huilei. “Cercetarea evenimentului este efectuata de catre Mina Petrila. Compania cerceteaza si ea accidentul pentru ca acolo a fost si un foc. Cercetarile se deruleaza, bineinteles, sub supravegherea noastra”, au precizat reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca din Valea Jiului.

La cercetari nu participa reprezentantii INSEMEX Petrosani, acestia nefiind solicitati intru-cat nu este vorba despre un accident colectiv de munca soldat cu victime. “Pentru a fi catalogat drept accident colectiv de munca un eveniment trebuie sa duca la accidentarea a cel putin 3 muncitori. In acest caz, situatia s-ar putea schimba si sa fim solicitati sa participam la cercetari doar in cazul in care unul dintre cei doi mineri grav accidentati ar deceda, lucru nedorit de nimeni”, au declarat reprezentantii INSEMEX Petrosani.

Diana MITRACHE

Mircea NISTOR

 

 

Advertisements