In zilele in care temperaturile exterioare sunt de peste 37 de grade Celsius, sau care, corelate cu conditiile de umiditate mare pot fi echivalente cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure o serie de conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor.

Printre aceste masuri se numara: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, asi-gurarea de dusuri, alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie sau alternarea efortului dinamic cu cel static. „Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii salariatilor, trebuie sa ia urmatoarele masuri: reducerea duratei zilei de munca, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru (pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00), sau intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta”, a precizat Ileana Bodea, sef Serviciu Sanatate si Securitate in Munca Petrosani.

In acelasi timp, angajatorul are, de asemenea, obligatia de a lua masuri pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in aceste conditii, respectiv sa asigure primul ajutor si transportul pana la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate, sau sa reduca programul de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii in ceea ce priveste munca la temperaturi extreme. „Noi am demarat deja actiunile de control la angajatori pentru ca sanatatea angajatilor din Valea Jiului se afla permanent in atentia noastra. Depasirea temperaturilor extreme este inregistrata in momentul in care mercurul termometrelor trece de 37 de grade Celsius, dar aceasta temperatura poate fi considerata depasita si in cazul inregistrarii unei valori mai mici, in conditiile in care avem si o umiditate excesiva. Zonele afectate de catre temperaturile extreme si temperaturile extreme sunt anuntate de catre centrul de meteorologie”, a mai declarat Ileana Bodea.

Angajatorii care nu respecta prevederile legilor in vigoare, pot fi sanctionati cu amenzi contraventionale cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei.

Mircea Nistor