Municipalitatea de la Petrosani nu reuseste sã finalizeze lucrãrile de constructie a grãdinitei IG Duca din localitate. 9 ani au trecut de la începerea lucrãrilor de realizarea a acestei unitãti de învãtãmânt prescolar, însã se pare cã municipalitatea este urmãritã de un blestem. Niciunul dintre constructori nu reuseste sã ducã la bun sfârsit acest proiect.

Firma a intrat în faliment, iar acum reprezentantii municipalitãtii se vãd în postura de a face un nou proiect si o nouã licitatie. Ar fi cea de-a treia de acest gen. Poate aduce noroc.

“Lucrãrile sunt oprite de aproximativ 3 luni de zile. În prima fazã constructorul ne-a anuntat cã renuntã la lucrãri, apoi cã le va continua si acum, din nou cã renuntã. Cam asta este situatia acum. În conditiile astea va trebui sã facem o nouã licitatie, un nou proiect sã o scoatem, din nou, la licitatie”, a declarat Marian Popescu, city managerul municipiului Petrosani. Municipalitatea stã cu banii în cont, însã nu poate continua lucrãrile de realizare a grãdinitei. La momentul atribuirii licitatiei firma a prezentat toate documentele în regulã.

“Banii sunt o parte de la noi, o parte de la Ministerul Dezvoltãrii. Banii sunt suficienti, nu banii sunt problema. Banii sunt toti alocati pentru construirea grãdinitei, dar constructorul a dat faliment, toate conturile îi sunt blocate. Noi nu aveam de unde sã stim, când a venit la licitatie, dacã el are probleme sau nu. Au fost toate actele în regulã, altfel nu era declarat câstigãtor. Asta a fost anul trecut”,  a mai spus sursa citatã.

10% plãtiti firmei

Municipalitatea de la Petrosani a plãtit 10% din valoarea contractului firmei care a executat pânã acum lucrãrile, adicã undeva la 120 de mii de lei. Tot cam aceeasi valoare este penalizarea aplicatã de autoritãti pentru neconformarea la cerintele contractului si neîndeplinirea graficului de lucrãri.

“Cam 10% a cheltuit din 11 miliarde (lei vechi-n.r.). nu s-a pus problema de bani sau sã nu îi dãm banii. I-am plãtit prima transã anul acesta dupã cât a executat si apoi ne-a înstiintat cã vrea sã renunte. A lucrat de vreo 120 de mii de lei. A lucrat o lunã si ceva. Noi l-am atentionat, vãzând cã nu mai continuã. I-am spus cã va fi penalizat conform graficului de lucrãri pe care el l-a fãcut în procedura de licitatie, i-am calculat si penalitãtile, oricum nu este de gãsit. Penalitãtile sunt aproape cât a executat, acum depãsesc, nu am mai calculat ultimele douã luni”, a mai subliniat Marian Popescu.  Au vrut sã se si protejeze în fata unor astfel de evenimente, însã autoritãtile nu au avut câstig de cauzã. Legislatia nu permite retinerea unor garantii.

“Nu putem sã introducem decât clauze legale, si aici erau penalitãtile. Acum este o problemã. Noi am încercat sã îi oprim din garantie, dar nu se poate. Nu stiu cum ne vom proteja pentru cã ei pot sã îsi facã altã firmã si sã vinã, din nou, la licitatii. Vor fi niste costuri multe, de asta am vrut sã îi oprim niste bani pentru garantie, dar nu am putut. Penalitãtile care le calculãm sunt degeaba, noi o sã avem un proces cu ei, dar asta nu ne încãlzeste cu absolut nimic. De unde ne vor plãti, dacã au conturile blocate”, a mai spus reprezentantul primãriei. Dupã zeci de amânãri, lucrarea ar fi trebuit sã fie gata în acest an, mai exact în luna octombrie. Neprevãzutul face ca autoritãtile sã avanseze un nou termen: NECUNOSCUT.

“În octombrie trebuia sã fie gata, asa era contractul. Nu stiu când se va termina lucrarea. Va trebui sã luãm totul de la capãt, un nou proiect cu restul de lucrãri de executat, ca noul constructor sã stie ce va face. Vom cheltui niste bani sã scoatem din nou la licitatie”,  a conchis Marian Popescu. Lucrãrile de constructie la grãdinita IG Duca din Petrosani au început în anul 2007, dar din cauza fondurilor insuficiente alocate de cãtre Guvern acestea au fost stopate. În 2007 au fost realizate procedurile de achizitie publicã pentru construire grãdinitã cu program normal si prelungit în Petrosani, sursele de finantare fiind din fonduri guvernamentale. Lucrãrile la obiectivul de investitii nu au fost finalizate, executantul a intrat în faliment, si ca urmare contractul de lucrãri a fost reziliat.

Reprezentantii municipalitãtii sperã ca pânã în toamna acestui an sã finalizeze lucrãrile.

Monika BACIU