Zeci de credinciosi au înfruntat ploaia mãruntã si au participat, la Petrosani la ceremonia religioasã de la Paraclisul Catedralei Ortodoxe ce are hramul Sfântului Ilie. Credinciosii ortodocsi au fost asteptati încã de marti searã în curtea bisericutei, aflatã lângã Parcul Central Carol Schreter, ca sã se închine la  racla cu moastele Sfântului Nectarie, vindecãtorul de cancer.

A fost hramul bisericii pe care credinciosii încã o construiesc ca viitoare catedralã a Vãii Jiului, iar credinciosii nu au tinut cont cã vremea a fost potrivnicã. Au venit în numãr mare, s-au închinat si au ascultat cu smerenie slujba din ziua hramului. Tot aici a ajuns si racla cu moastele Sfântului Nectarie, unul dintre cei mai noi sfinti canonizati de Patriarhia Ecumenicã în secolul trecut, cel care s-a nãscut în anul 1846, lângã Constantinopol. Toti credinciosii au primit de pomanã, iar slujba s-a întins pânã dupã miezul zilei.

Racla cu moastele sfântului Nectarie au stat la Petrosani pânã în jurul orei 17,00, în aceastã zi de sãrbãtoare, când credinciosii ortodocsi îl prãznuiesc pe Sfântul Ilie Tesviteanul.

La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxã Românã sãrbãtoreste ridicarea la cer a Sfântului Mare Prooroc Ilie. Unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare fãcãtor de minuni si aducãtor de ploi în vreme de secetã. Sfântul si marele Proroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide si închide cerurile, este considerat ocrotitorul recoltelor si a rãmas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credintã si curaj demn de urmat. Biserica Ortodoxã îi aduce multã cinstire, pentru cã este pomenit ca mare bãrbat si erou al credintei.

Diana Mitrache