Drumul spre Parâng, termoficarea, anveloparea blocurilor, revigorarea zonelor turistice, a strãzilor, gara din Petrosani, domeniul Sureanu, preluarea unor clãdiri de la minele ce se închid, dar si bani pentru reabilitarea drumurilor distruse de ploi.  Cu astfel de planuri au venit primarii din Valea Jiului la întâlnirea ce le-a parafat unirea într-un for unic, mai puternic, lipsit de orgoliile politice care i-au despãrtit pânã acum.

În plus, Consiliul Judetean, parte a acestui proiect comun, alãturi de Universitatea din Petrosani. a cerut sprijin pentru a continua drumul spre Herculane, atât de important pentru deschiderea Vãii Jiului. Toti primarii si-au expus proiectele si urmeazã sã se uneascã într-un for comun, mai puternic.

„Sunt si multe proiecte comune, care ar putea sã se concretizeze, cum este transportul pentru Valea Jiului, care s-ar putea rezolva prin aceastã conurbatie, dar si o strategie  în turism ar putea deveni un proiect prioritar.  Noi nu avem posibilitãtile legate de terenuri, pe care le solicitã marii investitori, nu avem terenuri mari într-un singur loc si atunci trebuie sã ne concentrãm pe ceea ce avem aici, ca resurse locale, dar putem discuta despre parcuri si incubatoare de afaceri, care trebuie sã fie pozitionate în mai multe localitãti si încercãm ca fiecare dintre ele sã poatã sã beneficieze de câte un proiect care sã creeze locuri de muncã. Noi am cerut sprijin pentru finalizarea investitiei Drumul spre Herculane, dar si a drumului judetean din Parâng”, a spus Sorin Vasilescu, vicepresedinte Consiliului Judetean Hunedoara. Vulcanul a cerut bani pentru cea de a doua telegondolã ce va face legãtura între Straja si Pasul Vâlcan, iar întreg turismul este privit acum unitar, ca o sansã de dezvoltare a fecãrei comunitãti. Cei care au pus bazele în 5 pasi siguri pentru dezvoltarea Vãii Jiului au spus cã vor gândi de acum înainte ca un agent economic, interesat sã atragã investitii si sã creeze locuri de muncã.

Ce spun primarii?

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani:

„Avem în vedere anveloparea blocurilor din Petrosani în acest plan, problema termoficãrii, a drumului de centurã, pe portiunea care a rãmas neasfaltatã, gara din Petrosani, problemã pe care am ridicat-o din nou, ca de altfel si domneniul schiabil si întroducerea gazului metan în Colonia Petrosani, unde deja  avem alocatã o parte din bani. Am cerut si sprijin  pentru a se grãbi procedurile legate de fondurile ce vor fi alocate pentru toate orasele de aici, afectate de inundatii”.

Vasilicã Jurca, primar al orasului Petrila:

„Eu am cerut sprijin pentru domniul de schi de la Sureanu, pentru preluarea din perimetrul minei Petrila a clãdirilor care sunt deja incluse în patrimoniul industrial si o parte sunt în proprietatea Ministerului Economiei si am cerut sã preluãm cu titlu gratuit sediul administrativ si încã vreo câteva clãdiri din acel perimetru al minei, care sunt de interes local. În plus, am cerut sprijin pentru asfaltarea aleilor”.

Nicolae Dunca, primarul din Aninoasa:

„Noi cerem sprijin pentru reabilitarea drumurilor, a locuintelor sociale, care sunt într-o stare precarã si cofinantare pentru proiectele europene pe care le vom accesa. Vrem sã ne  cuprindã si pe noi în planul de dezvoltare localã cu sumele pe care le-am cerut si cu lucãrile pe care le-am avut, pentru cã am avut contacte cu mai multi primari din tarã, care au primit zeci de miliarde de lei vechi de la Ministerul Dezvoltãrii si la noi se primesc sume foarte mici si vicepremierul Vasile Dîncu a promis cã va remedia acest aspect”.

Cristian Merisanu, viceprimar la Vulcan:

„Am cerut continuarea investitiilor pentru cea de a doua telegondolã din Pasul Vâlcan, care va realiza legãtura cu Straja. Este o investitie care va fi eficientã pentru toatã Valea Jiului, nu doar la Vulcan”.

Iacob Mesarosi, viceprimar Lupeni:

„Avem chiar privilegiul cã în zilele trecute s-a demarat proiectul de ecologizare si vom avea o platformã industrialã ce va putea fi pusã ãn functiune în cel mult douã luni, de 29 ha, care beneficiazã de gaz, canalizare, electricitat. Se poate infiinta acolo un parc industrial si investitorii chiar vor fi scutiti de unele plãti  privind impozitul pe terenul pe care îl vor ocupa. Intentionãm totodatã sã cerem sprinin pentru reabilitarea infrastructurii în Bãrbãteni, acolo unde au fost inundatiile, sau reabilitarea cinematografului Lupeni”.

Toti cei care au luat parte la aceastã nouã întâlnire au fost de acord sã lase deoparte orgoliile si sã facã ceva concret pentru Valea Jiului. Asta, mai ales cã Vasile Dîncu a venit aici si a spus cã va reveni în toamnã cu premierul Dacian Ciolos, tocmai pentru a da girul acestui proiect ce acum este gândit.

Diana Mitrache