Un grup de 25 de copii, însotiti de profesorii lor din orasul Varpalota, sunt în aceste zile în Valea Jiului. Totul se face în baza schimbului dintre cei mai merituosi elevi ai nostri si cei din orasul înfrãtit Varpalota, care, an de an, trec granitele si ne viziteazã.

Au venit si în aceastã varã, ei fiind dintre cei mai buni elevi cu rezultate deosebite la învãtãturã, iar cei din Petrosani, la fel de buni la scoalã, sunt deja în Varpalota. Delegatia a fost primitã de primarul din Petrosani. „Vreau sã vã urez sã vã petreceti cât mai frumos aceastã vacantã, sã legati prietenii si sã permanentizãm aceastã legãturã si în momentul în care voi veti fi adulti”, a fost modul în care i-a întâmpinat pe copii, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

An de an, tinerii din cele douã comunitãti iau parte la acest schimb si, toti se aratã încântati de ideea a vedea locuri noi si de a-si face noi prieteni, chiar si peste granitele tãrii.

„Multumesc în numele copiilor si a celor din orasul Varpalota, care au fãcut posibil acest schimb. Vã multumim cã vã ocupati de aceste tabere si faceti posibil schimbul si spunem cã aici ne simtim foarte bine. Venim de la granitã si am observat cât de frumos se dezvoltã tara si ne place Petrosaniul. Pentru copii, aceastã posibilitate este una deosebitã si, când vor fi mari, îsi vor aminti de aceste zile la Petrosani”, a spus Arvai Edith, coordonatoarea grupului maghiar, iar copiii au multumit în cor pentru tabãra ce abia începe la Petrosani.

Taberele de schimb se desfãsoarã de mai multi ani si, de fiecare datã, copiii sunt extrem de încântati. Cei maghiari, care vin la Petrosani, au ocazia sã facã excursii pe munti, la Deva la cetate, sau la castel la Hunedoara, vãd împrejurimile si, la rândul lor, elevii români care sunt în Varpalota aflã despre istoria orasului si viziteazã locurile ce prezintã atractii turistice în orasul înfrãtit cu Petrosaniul.

Diana Mitrache