În urmã cu douã luni (n.n. 2mai a.c.) profesorul Ion V. Ionescu, zis “Jackie” a împlinit 80 de ani. El este o figurã aparte în fotbalul românesc. Fost fotbalist la Poli Timisoara, Progresul Sibiu, Stiinta Bucuresti, figura sa este mai mult legatã de viata de antrenor.

A antrenat la mai multe echipe – Poli Timisoara, C.F.R. Timisoara, U.T.A., C.S.M. Resita, Aurul Brad, Corvinul Hunedoara, Sportul Studentesc Bucuresti, Progresu Bucuresti dar si la Jiul Petrosani.

Admirator al Ripensiei

Copil fiind, în perioada interbelicã, Ion V. Ionescu a luat contact cu fotbalistii celebrii ai vremii din Timsoara, Bindea, Zomboran, Deheleanu, Marcu si altii. Era perioada de glorie a Ripensiei Timisoara. Apoi pe la 10 ani ajunge la juniorii lui “Poli” Timisoara, antrenor fiindu-i … Silviu Bindea, idolul copilãriei sale.

Chiar dacã prin disparitia echipelor Chinezul si Rpensia, Timisoara îsi pierde strãlucirea fotbalisticã de altãdatã, “Poli” tindea sã devinã noua iubire a druckeru-lui de pe Bega. Apãruse în plus, în acea parte de tarã si U.T.A. lui Marki, Bãcut, Bonyhad, Stibinger sau Petschocschi. Se nãstea o nouã rivalitate, Poli- U.T.A.

“Steaua si Dinamo au distrus provincia ”

În opina lui Jackie Ionescu, aparitia celor douã echipe bucurestene la începutul anilor ’50 Steaua si Dinamo – care “omorâserã” legendele Carmen , Venus sau Ciocanul – a fost nocivã pentru mentinerea unui echilibru pe plan national. “Au strâns cu japca – mai  ales Dinamo- tot ce era bun din Romtnia, dar pe plan European au reusit prea putin” spunea Jackie Ionescu. Nevrând sã participe la aceste nenorociri,  Ion V. Ionescu s-a declarat fãtis dusman al dualismului Steaua- Dinamo: “Dinamo crease o monstruoasã cooperativã, un fel de prostitutie sportivã în care erau incluse Victoria Bucuresti si Flacãra Moreni, “U” Cluj, S.C. Bacãu, Farul Constanta si Corvinul Hunedoara. Apãruserã doi poli de putere, doar noi si Rapidul sã zicem si Unirea Craiova, nu ne asociam cu nimeni”, spune Ion V. Ionescu.

Experienta de la Petrosani

Jackie Ionescu a ajuns la Jiul ca un colac de  salvare. Era returul sezonului 1974-1975, Jiul nu mai bãtea pe nimeni, venea dupã un 0-3 acasã cu Sportul Studentesc în etapa a 22-a.

La primul joc cu Jiul, Jackie Ionescu reuseste un 0-0 la Univresitatea Craiova. Va bate si pe Dinamo cu 2-0 (etapa a 28-a), va fi martor la incendiul care a ars vechiul stadion, dar va salva echipa de la retrogradare. Este pãstrat si pentru sezonul 1975-1976, când  va termina cu Jiul pe locul 12 din 18 echipe , cu câteva meciuri memorabile. 2-2 la Stau Mare, 4-1 cu F.C. Arges, 7-1 cu Sportul  Studentesc, 3-2 la A.S.A Tg. Mures 1-1 la C.F.R. Cluj, 1-0 cu Rapid.

Va pleca la finalul acelui campionat (era acum 40 de ani) odatã cu o generatie cu exceptie a Jiului, Ion Gabriel, Pilu Kotormany, Libardi, Tonca, Stocker, Al. Nagy, Nitu, Al. Moldovan.

O perioadã scurtã, dar marcatã de rezultate bune la Petrosani, pentru Jackie Ionescu.

Acum, la împlinirea vârstei de 80 de ani, un gând de sãnãtate si respect pentru cel care este profesorul în fotbal, Ion V. “Jackie” Ionescu.

Genu TUTU