Cei care muncesc in aer liber, cum ar fi constructorii sau vanzatorii ambulanti, trebuie sa stie ca patronii lor trebuie sa le asigure tot confortul pe perioada caniculei.

Angajatorii sunt obligati, in perioadele cu temperaturi mari cum este codul galben de canicula valabil in prezent, sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor. Cei care nu au cum sa faca asta, pot macar sa reduca programul de munca. Inspectorii ITM Hunedoara sunt deja in teren si verifica daca sunt respectate aceste prevederi. “Angajatorii au fost obligati de catre inspectori in teren sa asigure minim 2 litri de apa sau ceai pe zi la lucratori, iar in cazul in care temperaturile sunt extrem de mari, sa se poata face schimbari de programe de lucru, in sensul ca programul sa inceapa dimineata, sa se lucreze pana la ora 11 si apoi sa se intrerupa, urmand sa se reia inspre orele serii. Sa se asigure locuri pentru eliminarea temperaturii ridicate, alternativ cu odihna la locuri umbroase, prevazute cu instalatii de aer conditionat”, a declarat  Horia Iacob Ratiu, inspector sef I.T.M. Hunedoara.

Aceste reglementari impuse de lege sunt valabile in special in cazul constructorilor, insa nu tot timpul se respecta. Realitatea de la fata locului de pe santiere, este cu totul alta. La Petrosani, spre exemplu, muncitorii firmei care executa modernizarea Centrului Civic au spus ca nu-si pot permite sa faca pauze, pentru ca trebuie sa se incadreze in termenul de finalizare.

Luiza Andronache