În vara anului 1974, Jiul Petrosani câstiga Cupa României, învingând în finalã pe Politehnica Timisoara. Conform regulamentului de atunci, echipa câstigãtoare participa la competitia europeanã numãrul 2, Cupa Cupelor.

Premierã

Pentru prima oarã în istoria sa, Jiul participa la o competitie europeanã. Echipa cãzuse la sorti, pentru sezonul 1974 – 1975, cu o puternicã echipã scotianã la ora aceea, Dundee United, care câstigase, evident, Cupa Scotiei. Primul meci, dupã un drum lung si obositor, cu douã escale de avion si o deplasare cu autobuzul în inima Scotiei, este programat pe 18 septembrie 1974, la Dundee. O formalitate pentru scotieni, care înving cu 3 – 0 (2 – 0), pe fondul oboselii Jiului si a unei prestatii slabe a portarului Ion Gabriel. Se poate spune, Jiul pierduse califi carea încã de la primul meci.

Aproape de o surprizã

Returul, peste douã sãptãmâni, la Petrosani. Se întâmpla pe 2 octombrie 1974. Au trecut de-atunci 35 de ani… 10000 de spectatori se înghesuie pe vechea arenã (actual Parc „Carol Schreter”), asteptând o minune. În uralele entuziaste ale suporterilor jiulisti, antrenorul Titus Ozon trimite pe teren echipa: Naste – S. Rusu, Tonca (min. 84 C. Musat), Stocker, Adr. Dodu – Al. Nagy, Libardi (min. 60 Fildiroiu) – G. Stan, Multescu, Rozsnyai, Stoichitã, Arbitru, grecul Michael Zlatanos. Jiul începe în fortã, uluindu-si adversarul care, la adãpostul lui 3 – 0 din tur, trateazã meciul usor. Tonca în minutul 15 si Rozsnyai în minutul 36 duc scorul – delir, „firul rosu”…

Schimbarea bezmeticã

Dupã pauzã, Jiul insistã, fiind aproape de 3 – 0. Libardi joacã entuziasmat, dar în minutul 60, stupoare: antrenorul Ozon îl trimite în teren, în locul sãu, pe anonimul Fildiroiu! Evident, jocul Jiului scade din intensitate, actiunea ofensivã îsi pierde din coerentã, parcã si jucãtorii jiulisti sunt nedumeriti de decizia lui Ozon. Au apãrut la fi nal, dupã un 2 – 0 care nu a fost sufi cient pentru calificare, fel de fel de zvonuri, cum cã Federatia ar fi dat un telefon ca Jiul sã nu insiste, cã n-ar fi bani de o altã deplasare, cã scotienii ar fi tentat pe unii dintre conducãtori cu bani. Desigur, lucruri neconfirmate în timp, dar din pãcate, cu un gust amar pentru o performantã ratatã de Jiul, într-o situatie în care ar mai fi fost un pas… Ne amintim acum, cu plãcere, dupã 35 de ani, cã Jiul a jucat în Cupa Cupelor, învingând fãrã drept de apel una dintre cele mai bune echipe din Marea Britanie!

Genu TUTU