Grindina îi afecteazã, serios, pe culegãtorii de fructe de pãdure si ciuperci. Fenomenele meteo extreme care au lovit în urmã cu aproximativ o lunã de zile Valea Jiului produc si acum efecte. Cei care pe timpul verii îsi rotunjeau veniturile de pe urma fructelor de pãdure sau a ciupercilor, acum se vãd cu buzunarele aproape goale. Grindina a distrus totul.

“Nu prea avem ce culege. Abia dacã am adunat cât sã punem în 2-3 caserole. Sunt putine afine sau ciuperci. E foarte greu. Vremea rea ne-a lãsat fãrã bani”, ne spune unul dintre vânzãtorii de fructe de pãdure din piata din Petrosani.

Dacã anii trecuti, acesti cutreierãtori fãceau bani frumosi de pe urma rodului pãmântului, acum se plâng cã nu au ce vinde.

“Anii trecuti fãceam bani frumosi într-o singurã zi, iar acum, dupã grindina aia, veniturile s-au redus foarte mult. În câteva sãptãmâni am vândut cât anul trecut într-o zi. O sã murim de foame”, ne spune acelasi vânzãtor. Nici recolta de ciuperci nu este bogatã. Cãldura din ultimele zile si lipsa precipitatilor a diminuat drastic aceste culturi.

“Nu îs ciuperci. Anul trecut culegeam câteva lãdite pline într-o singurã zi, iar acum abia am umplut jumãtate de lãditã. Cele mai cãutate ciuperci sunt gãlbiorii, dar noi nu am prea gãsit de niciun fel”, ne spune o femeie.

Oamenii se tem cã din cauza fenomenelor extreme nu vor avea bani nici mãcar pentru a supravietui.  Totodatã, valorificarea fructelor de pãdure se face preponderent pe piata externã, în baza contractelor încheiate de directiile silvice direct cu partenerii externi sau prin parteneri traditionali, care în fiecare an asigura livrarea produselor cãtre consumatori externi. Fructele de pãdure se valorifica, în cea mai mare parte, în stare refrigeratã, congelatã (în cazul directiilor silvice care dispun de instalatii de frig), în diverse ambalaje (butoaie de plastic, saci plastifiati, cutii de carton), preturile variind în functie de toate aceste elemente.Reprezentantii directiilor silvice au constatat, în acest an, o scãdere a interesului partenerilor pentru preluarea fructelor în stare proaspãtã. Pentru eficientizarea activitãtii directiilor silvice, RNP Romsilva are în vedere dotarea acestora cu instalatii de frig pentru a congela sau refrigera fondul de marfã solicitat pe piata externã.

Monika BACIU