Pentru toti cei care iubesc drumetiile reprezentantii DSP Hunedoara atrag atentia cu privire la prezenta pe teritoriul judetului Hunedoara, a viperei comune (v.berus), care detine  un puternic venin.

Excursionistii trebuie sã cunoascã pericolul pe care îl reprezintã viperele în aceastã perioadã, modalitãtile de prevenire a atacului acestora si care sunt primele mãsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muscãturã. Muscãturile de vipera impun efectuarea de urgentã a unui vaccin antiviperin.

Pentru a evita muscãtura de viperã medicii recomandã turistilor câteva sfaturi de comportament în cazul întâlnirii cu vipera comunã: purtati bocanci de munte, chiar dacã temperatura ambiantã este ridicatã; efectuati permanent un control vizual al zonei în care urmeazã sã pãsiti; nu ridicati pietre mari decât dupã ce, în prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacã sunt serpi; dacã intrati într-o zonã cu vegetatie înaltã, care nu vã permite verificarea suprafetei solului, loviti usor vegetatia cu un bãt, astfel sarpele va fugi din calea dumneavoastrã.Persoana muscatã de viperã poate muri în cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxinã), hemoglobina din sânge formând, împreunã cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare.

Totusi moartea cauzatã de muscatura unui sarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumãtate din muscãturile de viperã sunt “uscate” fãrã inoculare de venin. Efectele unei muscãturi de sarpe veninos variazã în functie de vârstã, conditia fizicã si starea de sãnãtate a victimei. O muscãturã de sarpe poate sã afecteze victima, dar si pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea mãsurilor necesare. Serul antiviperin pentru a trata cu promptitudine si cu competentã eventualele cazuri de muscãturã de viperã  se asigurã de unitãtile sanitare cu paturi din judet. Unitãtile sanitare care au în stoc la serviciile de urgentã ser antiviperin sunt: Spitalul Judetean de Urgentã Deva, Spitalul Municipal „Dr.Alexandru Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgentã Petrosani, Spitalul Municipal Lupeni, Spitalul Municipal Hateg, Spitalul Municipal Orãstie si Spitalul Municipal Vulcan

Diana MITRACHE