Niciun locuitor al municipiului Vulcan nu a putut sã intre marti la primãrie. Motivul? A fost grevã generalã toatã ziua, iar functionarii publici, care nu s-au afiliat la niciun sindicat, dar au semnat o adeziune la grevã, au venit la lucru, însã, au stat toatã ziua la ghisee, fãrã sã ia legãtura cu publicul.

„Aveam treabã, dar vin mâine. Mã gândeam eu cã e grevã cã am auzit la televizor”, a spus o femeie care venise la primãrie, dar nu a putut sã intre pentru cã pe usã era afisat faptul cã functionarii sunt în grevã. Nu s-a lucrat deloc, iar cea care a strâns semnãturile pe proprie rãspundere spune acum cã functionarii din Vulcan se vor organiza în sindicat, aceasta fiind singura primãrie din Valea Jiului care s-a solidarizat la greva celor de la Federatiei Nationale a Sindicalistilor din Administratie (FNSA).

„Am întrerupt activitatea cu cetãtenii. Nu le mai asigurãm niciun fel de serviciu, cu exceptia celor care au nevoie de adeverinte, în cazul în care au un deces în familie. E un gest umanitar.  Am un tabel de care eu m-am ocupat si am strâns semnãturi de la colegii mei care  au vrut sã fie alãturi de FNSA Cluj, de la care am primit un comunicat prin fax. Sindicalistii de acolo ne-au rugat sã ne solidarizãm cu ei pentru o zi si am obtinut, dintr-un total de 91 de semnãturi, doar 6 împotriviri”, a spus Maria Ceaureanu, angajatã a primãriei Vulcan.

Conform FNSA, greva de o zi a fost declansatã, pentru cã sindicalistii cer: acordarea voucherelor de vacantã, a normei de hranã si salarii mai mari cu 25%, pentru un angajat public local care câstigã mult mai putin, în comparatie cu unul de la nivelul institutiilor centrale, iar dacã nu se va întâmpla nimic, sindicalistii spun cã din 19 iulie declaseazã greva generalã.

Diana Mitrache