Mai bine de o lunã a trecut de la inundatiile din Petrosani, iar oamenii care au case pe albia pârâului Maleia sunt purtati de la Apele Române la primãria Petrosani si înapoi. De vinã sunt douã pâraie de munte care se intersecteazã pe o proprietate privatã, iar proprietarii terenului nu mai stiu cum sã facã, pentru cã se tem de o nouã viiturã.

Pârâul Dracului si Maleia, care coboarã din Parâng, se intersecteazã la casa de la numãrul  21 de pe strada Maleia, iar cei care locuiesc aici s-au trezit cu un morman de pãmânt în curte, scos din albia pârâului Maleia, în timp ce pârâul Dracului este acum total infundat. „Este pe proprietatea noastrã, suntem obligati sã îl acceptãm asa cum este, dar nu înseamnã cã eu trebuie sã îl întretin sau sã îl taluzez. Pânã acum am cheltuit peste 6.000 de lei, ca sã fac un zid de sprijin cãtre casã, pentru cã am spus sã nu ne plece casa, dar nimeni nu se implicã. Sãptâmâna trecutã au trimis un excavator, ne-au zis cã nu pot sparge un zid, nu se gãseste un utilaj. A plecat excavatorul si atât a rãmas. Apele române au scos din mal pãmântul, l-au pus la noi în curte, au venit si l-au întins si acum proprietatea mea nu mai poate fi folositã”, spune Iulian Dobrescu, proprietar al terenului cu pricina.

Nu este prima datã când apa le ia agoniseala acestor oameni si, în timp, si-au construit singuri diguri, însã, acum, mai multe case stau sã se prãbuseascã în apã, pentru cã pe o bunã portiune, nu este zid de sustinere a malurilor. „Mã deraneazã cã proprietatea noastrã este distrusã si tot am fãcut în ultimii ani sesizãri la primãrie la Petrosani si situatia este la fel. Mi-am fãcut singur ziduri, ca sã îmi apãr proprietatea. Acum au aruncat toatã mizeria din albie pe proprietatea noastrã si ne-au lãsat asa”, sustine si Cristinel Ciobanu, un alt proprietar din aceiasi zonã.

Apele Române stiu situatia, au decolmatat albia si recunosc cã doar pentru Maleia pot sã rãspundã, însã, deocamdatã nu sunt bani pentru reabilitatea malurilor si, în consecintã, au scos doar aluviunile din cursul apei. „Noi am intervenit, în regim de urgentã, pentru decolmatare si pentru asigurarea sectiunii de curgere a apelor, iar referitor la lucrãri viitoare de investitii, pe acest pârâu, poate fi vorba, doar în momentul în care se va gãsi o sursã de finantare”, a sustinut Adriana Surdu, director adjunct al Sistemul Hidrotehnic al Apelor Valea Jiului.

Pârâul Maleia a fost reabilitat doar pe portiuni si acum pârâul Dracului, care apartine de Primãria Petrosani este problema. Ca sã nu îi mai inunde, oamenii au cerut ca primãria sã le refacã practic cursul apei, dar este nevoie de un accept de la Apele Române, ca sã spargã zidul de protectie, ca si de acceptul proprietarilor, care trebuie sã îsi asume cã deversarea se poate întorce spre ei, când apa Maleii va creste. „Dacã se se gãseste o solutie de comun acord si dumnealor sunt de acord sã spargem acel zid, atunci o facem si nu cred cã vor mai fi probleme în acest sens”, a sustinut Daniel Visan, director DADPP.

Solutia a fost agreatã, însã, probleme cu malurile pe zona respectivã vor  mai fi la fiecare ploaie puternicã, pentru cã apa a sãpat în malurile de pãmânt, iar acum sunt copaci imensi cãrora li se vãd rãdãcinile, iar fundatiile caselor de pe malul opus sunt extrem de deteriorate. Apele Române, însã, nu au bani pentru aceste îndiguiri acum.

Diana Mitrache