Datoriile Complexului Energetic Hunedoara au trecut de 2,3 MILIARDE DE LEI. Complexul Energetic Hunedoara îsi rotunjeste amenzile, si nu veniturile asa cum ar fi normal. În contul datoriilor s-a mai adãugat o amendã. De 700 de milioane de lei. Pentru cã nu a achizitionat la timp certificatele de carbon aferente anului 2015, Ministerul Mediului a mai “felicitat” Complexul Energetic Hunedoara cu o amendã de 700 de milioane de lei. Astfel, la acest moment datoriile Complexului Energetic Hunedoara ajung la 2,3 MILIARDE DE LEI.

“Ne-a venit amenda de la Ministerul Mediului. 700 de milioane pentru neachizitionarea certificatelor de carbon”, au declarat surse din cadrul CEH.

Anul trecut, CEH a mai primit o amendã de aproape 600 de milioane de lei pe care a contestat-o în instantã.

Certificatele care îngroapã CEH

Pentru cã nici anul trecut, societatea nu a avut resursele financiare necesare pentru a achizitiona certificatele de carbon a fost nevoie de un împrumut. Statul roman a acordat împrumutul, avizat de Comisia Europeanã, însã cu foarte mare întârziere. Mai exact în luna iulie a fost aprobat de cãtre Guvern ajutorul financiar pentru CEH, asta în conditiile în care certificatele de carbon trebuiau cumpãrate pânã la data de 30 aprilie.  Acordarea celei de-a doua transe a împrumutul de salvare a fost conditionatã de returnarea primei pãrti, lucru care nu s-a întâmplat. Astfel, CEH s-a afundat într-o situatie care pare fãrã iesire.  Anul trecut, Guvernul a aprobat mecanismul privind acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvare Societãtii Complexului Energetic Hunedoara S.A., societate care s-a confruntat cu dificultãti economico-financiare majore. Ajutorul  de stat s-a acordat în scopul asigurãrii necesarului de lichiditãti pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de sustinere a activitãtilor pentru o perioadã de 6 luni de la acordare, precum si pentru cele necesare achizitionãrii deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de serã (conform HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã).

”Din suma de 167 de milioane de lei acordatã ca ajutor de stat individual pentru salvare, suma de 98,476 milioane de lei se va acorda din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului.

Acordarea celei de-a doua transe, în sumã de 68, 524 milioane lei este conditionatã de reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, respectiv de rambursarea împrumutului acordat în baza Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.11/2015 privind acordarea unui împrumut Societãtii Complexul Energetic Hunedoara S.A. din venituri realizate din privatizare. Împrumutul se acordã, în baza unei analize economico-financiare realizate de cãtre EximBank – S.A. în vederea stabilirii capacitãtii de rambursare.

Rambursarea împrumutului de 167 de milioane de lei se efectueazã integral, în termen de 6 luni de la acordarea acestuia, împreunã cu dobânda aferentã. Pânã la data scadentei împrumutului, Societatea Complexului Energetic Hunedoara S.A. are obligatia sã prezinte Ministerului Finantelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. În baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societãtii, Ministerul Finantelor Publice poate prelungi perioada de acordare a împrumutului, în aceleasi conditii de dobândã. Dacã în termen de 6 luni de la momentul acordãrii împrumutului de stat individual pentru salvare, societatea nu prezintã un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligatã sã prezinte un plan de lichidare voluntarã”, arãtau anul trecut informatiile de la Guvern.

Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., aflat în portofoliul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, este unul dintre cei mai importanti producãtori de energie electricã din România, care, cu o capacitate instalatã de 1.225MW, asigurã o cotã de circa 6-7% din totalul productiei nationale de energie electricã.

Este cel mai mare producãtor de energie electricã din nord-vestul României.Societatea are în prezent aproximativ 6.500 de angajati. Societatea a fost înfiintatã ca o societate integratã energie-minerit, al cãrei principal obiectiv îl reprezintã producerea eficientã de energie electricã si termicã pe bazã de huilã din Valea Jiului, în prezent societatea fiind în insolventã.

În afarã de productia de energie electricã, Sucursalele Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni sunt unici producãtori care livreazã energie termicã în sistem centralizat în localitãtile Deva, Petrosani, Vulcan, Lupeni. Totodatã, Sucursala Electrocentrale Deva este si operator al serviciului public de alimentare cu energie termicã pentru municipiul Deva, în timp ce Sucursala Electrocentrale Paroseni opereazã serviciul public de apã caldã si cãldurã pentru localitãtile Petrosani, Vulcan, Lupeni.

Monika BACIU