Mineritul poate fi salvat doar printr-o minune

Reprezentantii Ministerului Energiei asteaptã o minune pentru ca huila sã îsi gãseascã locul în strategia energeticã. Acestia sperã ca tehnologiile sã vinã în sustinerea acestui sector. Huila din Valea Jiului este importantã, tot la nivel declarativ.

Reprezentantii Ministerului Energiei declarã, ori de câte ori au ocazia, cã huila din Valea Jiului este importantã în strategia energeticã nationalã. Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Corina Popescu a participat miercuri, 6 iulie, la conferinta „Servicii suport pentru industria energeticã”, organizatã în cadrul evenimentului Energy Breakfast Club de publicatia Energynomics. Doamna Corina Popescu a subliniat importanta cãrbunelui în Strategia Energeticã Nationalã, vorbind si despre viitorul acestei industrii.

„Activitatea de minerit în România este preponderent dezvoltatã în douã regiuni: regiunea Vãii Jiului cu exploatarea resurselor de huilã si regiunea din zona Gorjului cu exploatare de lignit. Cele douã tipuri de exploatãri sunt diferite, fiecare cu problemele proprii. Emisiile de metan sunt specifice activitãtii de exploatare din bazinul Vãii Jiului. Este clar cã la nivel european existã o tendintã ca reducerea gazelor cu efect de serã sã se intensifice. Tot la nivel european avem un target de reducere a emisiilor cu efect de serã de 20% pentru anul 2020, care s-ar putea transforma în 40%. Douã sunt motivele pentru care mineritul se aflã în situatia în care este acum: unul este legat de forta de muncã, iar altul de lipsa acutã a investitiilor în activitatea de minerit/exploatare. Acesta sunt motivele pentru care cãrbunele nu este competitiv”, a declarat Secretarul de Stat în Ministerul Energiei.

Doamna Corina Popescu a precizat cã se asteaptã ca dezvoltarea tehnologicã sã vinã în sustinerea acestui tip de activitate. Secretarul de stat în Ministerul Energiei subliniazã însã cã sectorul minier va trece prin transformãri.

„Este clar cã presiunea pe acest sector va exista foarte mult, dar aici apare întrebarea: are România nevoie de cãrbune? Rãspunsul este da, avem nevoie de cãrbune. Trebuie sã vedem cum reusim sã folosim aceastã resursã în asa fel încât sã atingem tintele necesare. Cãrbunele îsi va gãsi un loc în Strategia Energeticã a României. Este un domeniu în care acum se întâmplã ceva dureros, dar prin anumite transformãri se poate salva o parte din acesta. Mã astept ca dezvoltarea tehnologicã sã vinã în sustinerea acestui tip de activitate”, a conchis Secretarul de Stat Corina Popescu.

Monika BACIU

Advertisements

6 comentarii la „Mineritul poate fi salvat doar printr-o minune

 • 7 iulie 2016 la 22:15
  Permalink

  De cate ori spune un ministru”huila este importanta” sau mineritul este important pentru noi” mai inchid o mina. Aceste declaratii sunt pentru prosti . cum poate fi energia pe baza de carbune rentabila cand statul acorda ajutoare pentru eoliene si fotovoltaice. Trebuie sa ne inchida pentru a ramane cat mai putini pe piata sa poata ridica pretul la enrgie , pentru cine mai ramane in sistem adica eoliene, fotovoltaicele si eventual hidro doar sunt privati .

 • 8 iulie 2016 la 08:10
  Permalink

  minerii sunt importanti ….hai sa enumeram aici miineri ff importanti de care nu se poate lipsi sistemul
  de ex; la mina vulcan este un „miner” care are deja 31 ani de subteran oare cat mai trebuie sa faca? sii asa sunt multe ex la multe mine dati exemple

 • 8 iulie 2016 la 14:04
  Permalink

  Se spune ca administratia CEH a marit salariile liderilor de sindicat, ca sa inchida ochii la mizeria de restructurare care se apropie prin care oamenii vor fi trimisi acasa cu mana goala. Trebuie sesizate organele statului pana la cel mai inalt nivel ca sa starpeasca hotia si gashca de nesatui care administreaza CEH. Daca este adevarat trebuie ca cineva sa raspunda pentru asemenea mizerii. Se aude ca sau facut numai mizerii la CEH, sau modificat organigrame de azi pe maine, se pregatesc concursuri pe posturi unde se stiu cei ce vor castiga concursurile deja. E o adunatura de infractori acolo la CEH si nici un organ al statului nu sa sesizat. De ce? DNA, POLITIE, PARCHET, CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI. DE CE TAC TOATE ACESTE ORGANE ALE STATULUI? De ce se agreeaza in aceasta unitate pontajul fictiv? Sa ni se spuna de catre conducerea CEH si de catre casa de insolventa: Cine ponteaza liderii de sindicat, ce munca presteaza, ce program au si daca chiar presteaza si daca este unitate de stat sa se faca publice salariile liderilor de sindicat si veniturile acestora pe ultimele 12 luni.

 • 8 iulie 2016 la 17:12
  Permalink

  avem si la livezeni asa ceva ,mastodontii, pupi in c-isti care stau si taie frumza la caini si fraierii muncesc si culmea au si cele mai mari salarii

 • 9 iulie 2016 la 11:42
  Permalink

  Hei baieti,vreti sa scapati de acesti milogi?.,va spun eu ce este de facut.Pentru a scapa de toti taietorii de frunze,pupincuristi ,lideri de sindicate,sefii care sunt in exces MINERITUL TREBUIE INCHIS IN TOTALITATE SI ATUNCI NU VOR MAI EXISTA ASTFEL DE OAMENI.Deci mineritul doar asa se poate salva INCHIZANDUL.

 • 11 iulie 2016 la 09:32
  Permalink

  bine zis minerule………felicitari

Comentariile sunt închise.