Greenpeace România a dat publicitãtii un raport în care se solicitã eliminarea cãrbunelui din mix-ul energetic al statelor UE. Este vorba de prima analizã a impactului transfrontalier asupra sãnãtãtii cauzat de termocentralele pe cãrbune. Potrivit Greenpeace, poluarea cauzatã de cãrbune si impactul pe care aceasta îl are asupra sãnãtãtii populatiei nu tin cont de granite.

„Înlãturarea cãrbunelui din mixul energetic al tãrilor Uniunii Europene ar aduce beneficii enorme asupra sãnãtãtii cetãtenilor întregului continent. Acest lucru este dezvãluit de un nou raport publicat ieri de cãtre Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network (CAN) Europe, WWF European Policy Office (Biroul de politici europene al WWF) si Sandbag. Raportul, intitulat „Europe’s Dark Cloud: How coal-burning countries make their neighbours sick“ (Norul negru al Europei: Cum îsi îmbolnãvesc vecinii tãrile producãtoare de energie din cãrbune), analizeazã impactul asupra sanãtãtii pe care îl are poluarea cauzatã de cãtre toate termocentralele din tãrile UE pentru care existã date (257 din 280 de termocentrale). Raportul aratã cã în 2013 emisiile acestor termocentrale au fost responsabile de peste 22.900 de morti premature, zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inimã si plãmâni, si au cauzat costuri de sãnãtate de pânã la 62,3 miliarde de euro“, conform unui comunicat al Greenpeace.

Analizã în premierã

Raportul analizeazã în premierã traseul transfrontalier al emisiilor cauzate de cãtre termocentrale si efectele pe care aceste emisii le au. Cele cinci tãri ale cãror termocentrale provoacã cele mai multe morti premature peste granite sunt: Polonia (4,690), Germania (2,490), România (1,660), Bulgaria (1,390) si Marea Britanie (1,350). În ceea ce priveste România, 5 din cele 11 termocentrale ale tãrii figureazã în top 30 termocentrale cu cel mai mare impact asupra sãnãtãtii: Oradea II (cu un numãr de 240 de morti premature), Rovinari (250), Drobeta (430), Mintia (340) si Govora (230). Statele UE cele mai afectate de poluarea provenitã de la termocentralele de cãrbune din tãrile vecine, pe lângã poluarea produsã de termocentralele proprii, sunt: Germania (cu un numãr total de 3,630 de morti premature), Italia (1,610), Franta (1,380), Grecia (1,050) si Ungaria (700). Raportul „Europe’s Dark Cloud“ aratã cã închiderea chiar si a unei singure termocentrale ar aduce o îmbunãtãtire substantialã a sãnãtatii locuitorilor din apropierea acesteia, dar si a celor din tãrile vecine. Spre exemplu, planul Marii Britanii de a elimina cãrbunele pânã în 2025 ar putea salva 2.870 de vieti anual – mai bine de 1.300 dintre ele din Europa continentalã. Dacã Germania ar decide sã înlãture cãrbunele, ar putea evita anual pânã la 1.860 de morti premature în tarã si aproape 2.500 peste granitã.

„Raportul scoate în evidentã costurile de sãnãtate foarte mari care vin la pachet cu dependenta noastrã de cãrbune si demitizeazã ideea cã energia provenitã din cãrbune este ieftinã. Cu sigurantã, nici o tarã nu îsi poate rezolva singurã problema poluãrii provenite din productia de energie. Sperãm ca UE si tãrile membre sã înteleagã gravitatea problemei si sã actioneze ca atare“, a mentionat Anne Stauffer, director adjunct al HEAL.

„Raportul dovedeste cã înlãturarea treptatã a cãrbunelui reprezintã o cauzã cu adevãrat europeanã si ar trebui sã devinã una dintre tintele asumate ale UE“, a declarat Imke Lübbeke, directorul campaniei de climã si energie al WWF European Policy Office

Comunitatea medicalã sustine raportul

Potrivit Greenpeace România, raportul „Europe’s Dark Cloud“ beneficiazã deja de o puternicã sustinere din partea comunitãtii medicale: „Acest raport aduce noi detalii despre efectele nocive ale cãrbunelui si impactul pe care acesta îl are asupra sãnãtãtii noastre, si ne aratã cã ar trebui sã fim îngrijorati în privinta termocentralelor pe cãrbune. Emisiile poluante provenite de la fiecare dintre aceste termocentrale cauzeazã probleme si costuri de sãnãtate foarte mari. Este necesarã eliminarea totalã a cãrbunelui“, a declarat Michal Krzyzanowski, fost expert în calitatea aerului la Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii, actualmente profesor invitat în cadrul Environmental Research Group, la King’s College London. „Mass-media a atras recent atentia asupra emisiilor poluante ale autoturismelor, dar si asupra emisiilor provenite de la termocentralele pe cãrbune, care sunt de asemenea foarte importante. Raportul „Europe’s Dark Cloud“ aratã foarte clar cã termocentralele pe cãrbune reprezintã o sursã importantã de poluare a aerului. Pe lângã asta, raportul cuantificã pentru prima datã efectele acestei poluãri asupra sãnãtãtii si costurile transfrontaliere pentru sãnãtate ca urmare a poluãrii provenite de la termocentralele pe cãrbune. Acest raport reprezintã încã un argument în favoarea eliminãrii cãrbunelui din mixul energetic“, a spus Joachim Heinrich de la Institutul si Centrul de Tratament Ambulatoriu pentru Medicina Muncii, Medicina Socialã si de Mediu din cadrul Spitalului Universitar din Munchen.

Sursa GDS.ro