Rãnile celui de-al Doilea Rãzboi Mondial nu erau încã vindecate. Echipa de fotbal Jiul Petrosani, promovatã de drept în Divizia “A” în 1941, se aliniazã la startul unui campionat ce se va relua dupã cinci ani din cauza conflagratiei mondiale. Antrenorul Cibi Bran-Bogdan tinea un nucleu  de jucãtori buni la Petrosani, dar cerintele primei divizii impunea aducerea unor norme care sã facã fatã la acest nivel.

Astfel, Rudolf Jenny (antrenor), fost international maghiar,  îi aduce la Jiul pe Pakozdy si Bocz din Ungaria, pe Paraschiva de la Carmen Bucuresti, dar si pe tânãrul de 17 ani (nãscut pe 13 aprilie 1929) de la C. A. Oradea, Tiberiu Bone.

De la Jiul, la Nationala de juniori…

Încâ din primul sezon, tânãrul Tiberiu Bone se impune, chiar dacã debutul sãu în Divizia “A” va fi abia în etapa 7-a, 0-1, la Petrosani, cu Juventus Bucuresti. Se va integra integra bine în linia medianã,  alãturi de C. Szabo si Vâjdea, fiind un jucãtor cu o excelentã viziune de ansamblu asupra jocului.  Calitãtile sale îl vor propulsa spre Nationala de juniori, de neuitat fiind un 5-0 cu echipa de juniori a Ungariei. Bone va juca pentru campionate la Jiul, în perioada 1948-1950, adunând 73 de meciuri în campionat. La împlinirea vârstei de 21 de ani este chemat în armatã, transferându-se la C.C.A(Steaua) Bucuresti.

Bone avea învãtatã bine lectia fotbalului divizionar. În sezonul 1947-48, antrenorul Rudolf Jenny îl foloseste fundas central, apoi în 1948-49, Stefan Wetzer îl aduce din nou în linie median, unde înscrie primele sale douã goluri pentru Jiul. Este campionatul în care Jiul în formula M. Nemes – L. Balogh (Rovinar), Licã Panait, D. Silaghi (Palfi) – C. Marinescu, Bone, Pop IV – Cricovan, Paraschiva, Roman, Nicsa, Oroszi (C. Moraru), obtine locul 3, cel mai bun ocupat de Jiul în întreaga sa istorie! În ultimul sãu campionat la Jiul, în 1950, Tiberiu Bone va marca douã goluri. Mijlocas  de clasã internationalã,  jucãtor de contraatac, Tiberiu Bone face pasul cel mare în 1950 : Steaua Bucuresti.

… de la Steaua, la cea de seniori

La Steaua (C.C.A.) ajunge la vârsta de 21 de ani. Va rãmâne aici pânã în 1962, adunând 270 de jocuri în prima divizie si alte 12 partide în prima reprezentativã a României. Dupã retragere, devine atrenor la juniorii Stelei, apoi o lungã perioadã de timp, 1964-1981, la A.S.A Tg. Mures, obtinând cele mai bune rezultate din istoria echipei ardelene. A murit la vârsta de 54 de ani, în 1983. Tiberiu Bone a reprezentat la Jiul Petrosani  valul de tinerete la sfârsitul anilor 40 si începutul anilor  ’50. A fost acel mijlocas care, prin pasele sale, isi servea partenerii “pe farfurie”, fiind într-un fel, predecesorul lui Gigi Multescu, cu 20 de ani mai devreme. Tiberiu Bone rãmâne una din figurile legendare ale echipei Jiul Petrosani, care va rãmâne în cartea de istorie a celor aproape 100 de ani a grupãrii alb-negru.

Genu TUTU