Primãria Petrosani spune „Doamne-ajutã!” pentru cã a scãpat de consilieri zelosi

Dacã vreun ales local, respectiv consilier municipal la Petrosani, doreste cu adevãrat sã-si facã datoria, nu-i este usor. Dacã îi trece cumva prin cap sã urmãreascã hotãrârile pe care le voteazã în Consiliul Local si cere o situatie detaliatã a aplicãrii unora dintre ele, trebuie sã exercite adevãrate presiuni asupra primarului sau al aparatului primãriei. Nu au fost multe asemenea pretentii din partea consilierilor. În vreo trei mandate, dacã au existat un consilier sau doi care au pretins, în scris, asemenea date, dar invariabil au fost tratati cu „sictir”, sau au fost nevoiti sã insiste, dupã care au primit… praf în ochi, asa cum a fost în 29 iunie 2016.

Ultima cerere adresatã conducerii Primãriei Petrosani a fost cea a fostului consilier Viorel Pascu. Cererea a fost depusã de douã ori, pentru cã nici dupã douã luni nu i s-au oferit datele cerute. Consilierul cerea rapoartele detaliate ale Directiei de Administrare a Domeniului Public si Privat privind Domeniul Schiabil Parâng în perioada 2012-2014 – resurse umane, resurse financiare si venituri; Raportul Corpului de Control al Primului Ministru pe acest tronson; Strategia pe termen scurt si mediu a acestui proiect. Prima cerere a fost depusã în 28 martie, a doua în data de 30 mai 2016 si, în sfârsit, a primit un rãspuns incomplet în data de 29 iunie 2016. Respectivul rãspuns al Primãriei Petrosani a fost astfel întocmit încât a ridicat alte câteva întrebãri: care este (dacã este) profitul primãriei? De ce nu s-au oferit date despre Raportul Corpului de Control? A înteles aparatul Primãriei Petrosani ce i s-a cerut? De ce numeste primãria cheltuielile pentru investitiile din Parâng subventii? Cât din încasãrile generale pe transportul pe cablu revine administratiei locale avându-se în vedere cã dupã achitarea cheltuielilor banii rãmasi se împart cu asociatul  Kranz Eurocenter SRL Pitesti? Ce lucrãri s-au efectuat de banii plãtiti din bugetul local? Practic ce interesa consilierul si implicit cetãtenii era cât a cheltuit primãria, pe ce, cât a câstigat si dacã a gresit pe undeva, unde anume, lucru ce reiesea din documentele Corpului de Control al premierului. Atât. Dar, specific administratiei locale, de câteva mandate, rãspunsurile se dau de formã si mai este si persiflat cel care a îndrãznit sã cearã socotealã…

Rãspusul Primãriei Petrosani la cererea formulatã de fostul consilier Pascu Viorel cuprinde date minimale din anii 2013 si 2014, respectiv cheltuieli (resurse umane implicate si serviciile prestate de SC Kranz Eurocenter SRL cf. Contract), încasãri provenite din transportul pe cablu si subventia de la bugetul local.

De exemplu pentru anul 2014, cheltuielile au fost de 588.683 lei, încasãrile provenite din transportul pe cablu – 318.243 lei si subventia de la bugetul local 279.606 lei. Dacã vrei sã afli, în calitate de consilier local, dacã Primãria Petrosani a iesit pe plus sau pe minus, n-ai decât sã pui mâna pe calculator si sã socotesti. Doar cã trebuie sã mai stii ce spune contractul de asociere cu Kranz Eurocenter, cum cã participarea la profit si pierdere a fost stabilitã la 88,76% Primãria Petrosani, reprezentând procentul lucrãrilor achitate cãtre Kranz Eurocenter, respectiv 11,24% societatea privatã, reprezentând procentul lucrãrilor neachitate de cãtre municipalitate.

„Am intrat în aceastã asociere în participatiune si câstigurile le vom vedea în functie de veniturile încasate din instalatiile de teleschi si telescaun. Vom face o analizã la sfârsitul fiecãrei luni si vom vedea exact care sunt beneficiile”, a explicat pentru Cronica VJ primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, în ianuarie 2013.Ca urmare, primãria Petrosani spune “Doamne-ajutã!” cã a scãpat de consilierul zelos Viorel Pascu dupã alegerile locale, pentru cã acesta a fost pozitionat abia pe locul 8 pe lista PSD, probabil pentru faptul cã le-a deranjat prea mult primarul comun PNL-PSD, campania electoralã fiind una de formã din care au câstigat doar 5 consilieri, plus 2 din redistrubuire de voturi.

Va fi liniste si pace de acum încolo, doar dacã celor de la ALDE si consilierului independent Dorina Nitã nu le trece prin cap sã facã opozitie si sã vegheze la banul public si la felul cum se implementeazã hotãrârile Consiliului Local.

Ileana Firtulescu

3 comentarii la „Primãria Petrosani spune „Doamne-ajutã!” pentru cã a scãpat de consilieri zelosi

 • 6 iulie 2016 la 08:47
  Permalink

  asa patesti cand sari dintro barca in alta ca somacul care simte pericolul nu i bai aresteaza dna ul 7consilieri psd isti si vine pascu la putere ha ha

  Răspunde
 • 6 iulie 2016 la 10:00
  Permalink

  De ce nu respecta primaria legea 448/2006 ?!

  Răspunde
 • 6 iulie 2016 la 11:53
  Permalink

  e clar ritzi are multe de ascuns cu lucrarile din paring in special cu ts 3 facut cadou clanului gardean _avramescu iar dl pascu a fost eliminat prin blatul facut de ioan rus cu primarul pentru cele doua garaje ilegal construite pe domeniul public,la fel a procedat ioan rus si in cazul postolache preferind militianul nicolae florin …deci psd petrosani cu girul lui nistor si rus blat cu ritzi….oare ce cauta insipida de la gaze in conisiliul local …..gurile rele spun ca e vorba de vreo 10000 ron bagati in campania din 2012 a lui rus…..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.