Cel putin 200 de turisti din tarã si din strãinãtate au trecut deja pragul Centrului de Informare Turisticã de la Petrosani, situat pe DN 66, la intrarea în Capitala Vãii Jiului. Ce cautã ei? Trasee în Retezat sau Parâng si cazare, iar dacã unii au venit cu masinile, trenul, ori motoarele, trebuie sã vã spunem cã douã tinere au ajuns cu autostopul tocmai din Vestul Europei, semn cã traseele de aici le-au atras.

Ultimii turisti care trecuserã pragul Centrul de Informare Turisticã de la Petrosani au fost niste gãlãteni, care au vrut sã vadã Retezatul luni dimineatã. Au primit îndrumãri si au plecat pe drumul sigur, pe care l-a indicat Adrian Mraz, directorul centrului din Petrosani, un om al muntilor, care a urcat si a strãbãtut aproape traseele din zona noastrã, la picior. Ce cautã, însã, turistii ne spune chiar cel care îi îndrumã.

„Vin cei de afarã, care nu sunt nici multi, nici putini. Am avut din: Suedia, Israel, Islanda, Germania, Polonia, Olanda, majoritatea dorind strict informatii legate de accesul în Muntii Retezat si Parâng”, a spus Adrian Mraz, director la Centrul de Informare Turisticã din Petrosani. Si dacã unii ajung la garã si de acolo, dau direct de Centrul de Informare Turisticã, pe altii îi lasã autobuzul în apropierea lui, dar au venit si cu autostopul si asta este chiar ceva inedit.

„Cu exceptia unei perechi de domnisoare din Olanda, care au venit cu autostopul, cu autobuzul si trenul si un turist din Spania cu bicicleta, restul au fost cu mijloace auto. Toti vin cu masinile, de aceea, eu si îi întreb cu ce mijloc de transport au venit, ca sã stiu cum sã le recomand abordarea obiectivelor solicitate”, a mai adãugat Adrian Mraz.

Cei de peste granitele tãrii au venit sã vadã muntii nostri si, dacã unii stiau exact ce vor si doar au cerut si au fost ajutati sã gãseascã mai usoar cazare, altii au venit sã se plimbe fãrã sã stie ce îi asteaptã. Fiecare a primit harta si informatiile necesare, iar o bunã parte dintre cei ce au trecut pe la centrul din Petrosani s-au interesat de traseele spre Transalpina, mai ales cã aici au aflat dacã drumul este practicabil sau nu, în functie de anotimp. În plus, nici cetãtile dacice din zonã nu au fost neglijate si multi au vrut sã ajungã si la aceste obiective, ori la pesterile din apropiere si chiar s-au cazat în Petrosani.

Diana Mitrache