Universitatea din Petrosani din Petrosani este renumitã pentru cursurile scolii doctorale. Dacã la studiile de licentã si la masterat numãrul locurilor bugetate este de ordinul sutelor, la doctorat, doar opt locuri sunt fãrã taxã.

“Urmeazã ca în septembrie sã avem admiterea la studiile de doctorat, studii la care din pãcate avem foarte putine locuri bugetate, însã mai multe locuri cu taxã. În anii ce au trecut am avut foarte multe cereri. Avem 8 locuri la buget, la doctorat, patru cu bursã, patru fãrã. Aici bursele depãsesc 1000 de lei pe lunã, cel putin în primul an. Am primit un numãr mare de locuri la doctorat pentru studentii basarabeni. Avem circa 10 absolventi de master si 5 locuri de doctorat oferite. Momentan oferim, pentru sesiunea din toamnã, locuri în domeniul Mine, Petrol si Gaze, în domeniul Ingineria Sistemelor, Inginerie Industrialã si sperãm Inginerie si Management”,  a declarat prof.univ.habil. dr.ing. Eduard Edelhauser, prorectorul Universitãtii Petrosani.

În aceste sãptãmâni au loc examenele de final de studii, la licentã si masterat. Cei peste 400 de studenti care sustin acum examenele de licentã se vor duela pentru circa 200 de locuri bugetate la studiile universitare de master.

“Sãptãmâna trecutã s-a derulat examenul de licentã si disertatie pentru Facultatea de Mine. În aceastã sãptãmânã derulãm examenele si pentru Facultatea de Stiinte, iar sãptãmâna viitoare vom încheia examenele de licentã ale Facultãtii de Inginerie Mecanicã si Electricã. E un moment festiv pentru cã studentii îsi definitiveazã studiile. În principiu, mediile pe care ei le obtin la licentã conteazã pentru admiterea la master. Dacã în fiecare an avem 600 de locuri bugetate, în acest avem circa 400 de absolventi care îsi sustin lucrãrile de licentã, acesti 400 vor concura pe cele 200 de locuri bugetate la locurile de la masterat. Aici avem doar 200 de locuri oferite. Sperãm ca acest numãr de locuri sã creascã, sperãm ca în toamnã sã mai obtinem niste locuri de la minister pentru cã existã un dezechilibru între universitãti care a apãrut dupã anul 2011, respectiv numãrul de licentã a rãmas acelasi la noi, dar am pierdut foarte multe locuri de la masterat comparativ cu universitãtile puternice ale României.

Acele universitãti nu reusesc sã îsi ocupe locurile la master pentru cã tinerii din centre nu doresc toti sã continue studiile de master, ci se angajeazã si nu mai pot continua la master, de aceea sperãm sã mai obtinem locuri la masterat, care unele sunt foarte cãutate, avem de 3 ori mai multi candidati decât locurile bugetate”,  a mai spus sursa citatã.

Monika BACIU