Furnizarea agentului termic se aflã sub semnul întrebãrii. Câteva luni ne mai despart de sezonul rece, însã deocamdatã planeazã mai multe semne de întrebare în ceea ce priveste furnizarea agentului termic. Dacã vor avea sau nu petrosãnenii cãldurã, la iarnã, depinde în primul rând de Complexul Energetic Hunedoara, mai exact de termocentrala de la Paroseni.

Municipalitatea de la Petrosani face însã tot ce îi stã în putintã pentru ca cei peste 2000 de abonati sã beneficieze de cãldurã. SC Termoficare SA din Petrosani se aflã în faliment, însã decizia a fost atacatã. Astfel, a fost înfiintatã o nouã societate de termoficare care ar urma sã preia acest serviciu.

“Urmeazã sã fie supus aprobãrii Consiliului Local al municipiului Petrosani aprobarea prelungirii contractului de concesiune cu actuala firmã SC Termoficare SA, pânã la finele lunii septembrie deoarece se aflã în reorganizare, chiar în faliment însã decizia a fost atacatã în instantã si urmeazã ca în aceastã sedintã sã aducem la cunostinta Consiliului Local faptul cã undeva, cel mai târziu, la sedinta ordinarã din aceastã lunã vom supune aprobãrii Consiliului Local aprobarea delegãrii prin licitatie publicã a furnizãrii agentului termic în sistem centralizat în municipiul Petrosani, astfel cã undeva când se va încheia acest contract cu SC Termoficare SA sã avem un nou contract pe Termoficare Serv, cealaltã firmã înfiintatã de Consiliul Local al municipiului Petrosani care are licentã pânã în 23 septembrie si atunci sperãm sã ne încadrãm cu derularea procedurii pânã la acea datã, ca în cazul în care Paroseniul va putea furniza agent termic în iarna viitoare, sã sperãm cã si noi, la rândul nostru, putem sã asigurãm furnizarea cãldurii cãtre populatie prin SC Termoficare SERV SRL. Sperãm ca pânã în 23 septembrie firma nouã sã aibã contract cu municipalitatea si ea va putea fi prelungitã. Existã niste proceduri în fata ANRSC si se va putea rezolva”,  a declarat Adrian Negoe, secretarul Primãriei Petrosani. Chiar si oficialii administratiei locale recunosc cã nu este rentabil din punct de vedere economic înfiintarea a noi societãti, însã abonatii serviciului de termoficare nu pot fi lãsati fãrã agent termic. SC Termoficare SA a ajuns în insolventã, iar mai apoi în faliment tocmai din cauza rãu-platnicilor. Acestia au acumulat datorii de ordinul milioanelor de lei, sume la care s-au aplicat si penalitãti.

“Rentabilã nu poate sã fie (înfiintarea de noi societãti de termoficare -n.r.) atâta timp cât populatia nu va reusi sã îsi plãteascã datoriile pe care le are nici fatã de noua firmã care se înfiinteazã, dar sperãm cã va putea fi tinutã pe linia de plutire. Datoriile populatiei au atârnat extrem de greu în situatia în care se aflã actuala societatea, SC Termoficare SA si sper ca relatiile contractuale cu viitoarea SC Termoficare Serv SRL, populatia sã îsi plãteascã si sã nu ajungã si acea societate în doi-trei ani în aceeasi situatie”,  a mai subliniat secretarul Primãriei Petrosani.

De fiecare datã, s-a mizat pe factorul social atunci când s-a discutat de functionarea termocentralei Paroseni. Doar cã factorul social a “omis” sã mai plãteascã facturile. Existã clauze contractuale care nu sunt respectate de unii dintre abonati.

“Clauze contractuale existã, existã drepturile si obligatiile pãrtilor, iar una din obligatiile fundamentale a oricãrui om care beneficiazã de un serviciu este sã îl plãteascã, dar si situatia grea a familiilor respective a condus aici”,  a mai adãugat Adrian Negoe.

ADI Termoficare, doar o intentie

În urmã cu patru ani s-a decis constituirea unei societãti unice de termoficare la nivelul Vãii Jiului. Pentru cã toate societãtile din localitãtile care mai beneficiazã de agent termic sunt in insolventã sau faliment, s-a decis în anul 2012 realizarea asociatiei de dezvoltare intercomunitarã. Proiectul unul ambitios, a rãmas fãrã niciun rezultat. Si asta tocmai din cauza celor pe care sistemul i-ar fi ajutat sã iasã din impasul financiar.

“În acest moment nu se mai întâmplã nimic cu ADI Termoficare pentru cã procedura de licitatie nu a condus spre vreun rezultat. În momentul în care credeam cã se va finaliza, CEH nu a mai venit, ne-a lãsat baltã. Acum noi încercãm sã facem tot ce se poate pentru abonatii nostri din municipiul Petrosani. Este datoria noastrã a primãriei si a consiliului local sã asigurãm cãldura pentru cele 2000 de familii”, a mai subliniat Adrian Negoe. Astfel, municipalitatea de la Petrosani cautã solutii pentru ca abonatii acestui serviciu sã beneficieze, în continuare, de agent termic. Asta în cazul în care termocentrala Paroseni nu va fi opritã.

Monika BACIU