Timp de o jumãtate de an nimeni nu plãteste pentru salubritate în Lupeni, dupã ce Cristian Resmeritã, primarul din localitate, a decis sã subventioneze plata gunoiului la populatie, pânã în septembrie. Asta, chiar dacã, în douã sãptãmâni, situatia transportului deseurilor devine incertã, pentru cã deponeul de la Bârcea Mare nu este functional.

Cea mai bunã veste pentru locuitorii din Lupeni vine de la noul primar ales, care a decis cã nimeni nu trebuie sã plãteascã pentru gunoiul menajer din primãvarã si pânã în toamna acestui an. Decizia a venit dupã ce firma care gestiona acest serviciu  a intrat în faliment si acum s-a gãsit o solutie pentru ca toatã lumea sã fie multumitã. Asta, mai ales cã salubritatea a cam avut de suferit pânã acum.

„Pe perioada 1 martie, pânã  în momentul de fatã nu vor plãti gunoiul. Este o situatie unicã la nivel national. Din 1 martie, momentul în care Universal Edil a intrat în faliment, primãria municipiului Lupeni a preluat colectarea gunoiului si se va face gratuit pentru cetãteni.  Cetãtenii nu plãtesc deloc gunoiul si am gãsit o solutie, iar situatia va dura pânã în 1 septembrie a acestui an”, a precizat Cristian Resmeritã, primarul ales la Lupeni.

Problema este cã, în douã sãptãmâni, nimeni din Valea Jiului nu va mai duce gunoiul la singura groapã de la Vulcan, care trebuie închisã la 15 iulie. Primarul din Lupeni, însã, va subventiona acest serviciu pânã la toamnã, dar le atrage atentia celor din Consiliul Judetean Hunedoara sã urgenteze procedurile pentru ca deponeul ecologic de la Bârcea Mare sã devinã functional. „Începând cu data de 15 iulie, groapa de gunoi din Vulcan se închide. Mai avem douã sãptãmâni. În momentul de fatã, gunoiul poate fi dus la Târgu Jiu, Horezu si la Groapa Glina, din Bucuresti si este foarte posibil ca pretul de depozitare al gunoiului sã creascã. La Vulcan costã 32 de lei plus TVA ca sã depozitãm o tonã, iar la Glina este de 3 ori mai scump, plus transportul”, a spus Cristian Resmeritã.

1-1

Deponeul de la Bârcea Mare – comuna Bãcia este realizat cu fonduri europene nerambursabile prin Agentia de Dezvoltare Intercomunitarã (ADI) – „Sistem Integrat de Gestionare a Deseurilor”. Valoarea totalã a proiectului este de 70.636.566 euro, din care contributia UE este de 43.592.526 euro, de la bugetul de stat s-a alocat suma de 20.333.757 euro, iar contributia autoritãtilor locale partenere în acest proiect a fost de 6.710.283 euro, cea mai mare parte –4.952.613 euro – fiind alocatia Consiliului Judetean Hunedoara.

Acesta, însã, ar fi trebuit sã devinã functional la 30 iunie, însã, mai sunt proceduri de trecut.

Diana Mitrache