Una dintre cele mai bune eleve ale liceului militar din Alba Iulia este din Valea Jiului. Îi place ceea ce face si crede cã militãria este deopotrivã si pentru fete si pentru bãieti, dacã ai chemare. Ana Cristina Geicã este din Petrila si a terminat clasa a X-a cu o medie foarte frumoasã, fiind premiatã de Filiala Cultul Eroilor de la Petrosani.

Uniforma militarã nu o îmbracã doar bãrbatii, nici mãcar în zilele noastre, când armata înseamnã luptãtori de elitã. Unde se pregãtesc ei, dacã nu pornind de pe bãncile scolii, iar la Colegiul National Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia învatã si Cristina. E din Petrila si, poate cã acum, când toti absolventii de clasa a VIII-a se pregãtesc de liceu, va fi o inspiratie potrivitã.

Cum a procedat ea, ne explicã chiar acum. „Cerintele liceului  nostru sunt destul de înalte, în comparatie cu cele ale unui liceu civil, dar atâta timp cât vrei si consideri cã trebuie sã ajungi acolo unde este locul tãu, trebuie sã lupti. Pur si simplu, înainte de clasa a VIII-a m-am gândit: ce trebuie eu sã fac? Si am auzit tot felul de îndemnuri, sã merg la Teoretic, la Informaticã, sã nu merg la Lonea, sau sã mã duc si m-am gândit cã trebuie sã fac ceva care sã mã facã mândrã de mine, prin care sã demonstrez cã pot ajunge acolo unde merit si unde îmi pot arãta talentul, dedicarea, inteligenta si asa am ajuns la liceul militar”, spune Ana Cristina Geicã, elevã a liceului militar din Alba Iulia.

Ana Cristina a obtinut la finele clasei a X-a media generalã 9,60 si este eleva din judetul Hunedoara cu cea mai mare medie la acest colegiu militar. Nu a fost nimic usor, iar la admitere a fost si mai dificil. „De intrat chiar nu se intrã usor. Sunt o multime de probe care trebuie parcurse, de la medicale, la examenul psihologic, ori  la cel sportiv si chiar un examen pe care trebuie sã îl sustii, dar atât timp cât îti doresti, chiar poti si da, este greu. Este sinuos drumul pe care  îl parcurgem în liceu, dar ne maturizãm mult mai devreme si suntem pregãtiti mult mai bine pentru viatã decât copiii din civilie”, mai spune tânãra elevã, pe care am întâlnit-o la o ceremonie militarã, îmbrãcatã în uniforma de care era mândrã.

Va termina liceul militar si de Cristina vom mai auzi, pentru cã este gata sã urmeze o scoalã militarã superioarã si apoi, cine stie unde o vor purta pasii. Un miliar, însã, fie el femeie, ori bãrbat, se distinge prin tinutã si atitudine si tocmai acestea sunt atuurile unei tinere care are ambitia sã ajungã departe.

Diana Mitrache