TEROAREA SE POATE REPETA

Accidentele miniere au loc din lipsa investitiilor / TEROAREA SE POATE REPETA

Minerii se accidenteaza si au probleme in subteran pentru ca lucreaza cu utilaje foarte vechi. Sindicalistii din Valea Jiului cer investitii in tehologie, alta decât cea a anilor 70 – 80 cu care se lucreaza acum.

Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ a declarat public ca doar investitiile in minele din Valea Jiului pot face diferenta dintre viata si moartea minerilor care intra zilnic in subteran. Asta pentru ca oamenii lucreaza cu utilaje foarte vechi si nici echipamente de protectie nu au. «In Valea Jiului se produc evenimente si se repeta, iar asta ar trebui sa dea foarte mult de gândire Ministerului Economiei, prin persoanele abilitate, care ar trebui sa ajunga la o concluzie si anume, ca minele din Valea Jiului trebuie sa beneficieze de investitii extrem de sigure in ceea ce priveste securitatea salariatilor. Asta pentru ca in 2008 au fost ultimele investitii, iar de atunci deloc”, a declarat Zoltan Lacatas.

Accidentul de luni, când doi mineri au fost arsi de apa fiarta tâsnita din spatele digului, s-a produs la o distanta mica fata de cea in care in 2008 au murit 15 mineri. Mina Petrila e locul in care accidentele de munca revin si liderii sindicali ai minerilor cred ca asta se intâmpla si din cauza tectonicii, dar si a echipamentelor cu care minerii intra in sut. „Din punct de vedere al locului de munca unde s-a produs evenimentul, el se afla intr-o zona  sinclinala, in care numai cu investitii majore pot fi efectuate alte lucrari de pregatire pentru a ajunge la zacamântul de huila din zona respectiva.

In aceasta mina, daca nu se iau masuri de siguranta intr-un regim foarte rapid, s-ar putea sa mai avem astfel de evenimente nefericite, pentru ca salariatii de acolo nu au nicio vina ca nu exista resurse financiare sa se investeasca in tehnologia de extractie. Iar, pe de alta parte, minerii au echipamente ca si in anii 70 – 80, cu care transporta carbunii la suprafata, sau echipament de lucru efectiv in mina si pentru protectia omului sub pamânt. Ieri, daca inginerul si celalalt miner aveau un echipament de protectie corespunzator pentru focul endogen, sau impotriva vaporilor de apa care au trecut peste ei, ar fi fost posibil ca ranirea lor sa nu se intâmple. Din aceste cauze, Ministerul Economiei si administratia CNH ar trebui sa fie foarte atenti ca sa nu mai avem accidente de acest gen”, a mai adaugat Lacatas.

Diana Mitrache

2 thoughts on “TEROAREA SE POATE REPETA

 • 20 iunie 2012 at 11:18
  Permalink

  accidentul de luni nu s a datorat lipsei de echipament ci greselilor tehnice comise de cei doi ingineri sefi care au dat inamolire cu oameni in apropiere si cu altii plasati la dezechipare si numai bunul dumnezeu a vrut ca tragedia din 2008 sa nu se repete,numirile politice isi arata roadele.

  Reply
 • 20 iunie 2012 at 15:24
  Permalink

  aici nu a fost vorba de lipsa echipamentului de protectie ci de deciziile total neprofesionale luate de ing sef productie si ing sef ssm de la mina petrila sustinuti politic de dl bobar care vrea sa inchida mina petrila inainte de termen

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *