Un bãrbat din Uricani, care a fost la un pas de moarte acum o jumãtate de an, asteaptã si acum ca dosarul sã plece de la Politia municipiului Vulcan. A fost victima unui accident rutier si a petrecut nu mai putin de 155 de zile în spital, iar politistii spun si acum cã dosarul este în termen, iar ancheta este în grafic si îl trimit la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Petrosani.

Cu 3 zile înainte de Anul Nou, Constantin Ciubotariu din Uricani a fost spulberat în propria-i masinã de un alt sofer, iar de atunci si pânã acum dosarul instrumentat de politistii din Vulcan nu a plecat în instantã. Omul este exasperat si se teme pentru cã soferul vinovat e liber sã pãrãseascã tara si cã, dupã 155 de zile de spitalizare, încã nu poate sã deconteze, prin intermediul asigurãrilor, suma imensã pe care a cheltuit-o în spital.

1-1

„Am o operatie de 40 de cm pe abdomen, mi-a scos splina, soldul este deplasat, am nevoie de o protezã, suruburi în genunchi, în cap o loviturã puternicã si am tot fost la politie la Vulcan. Dosarul îl are domnul Luca Eugen, care, de câte ori mã vede cã mã duc acolo ca sã îl rog sã trimitã odatã dosarul la Parchet se enerveazã. Nu vreau niciun avantaj, decât sã nu se tãrãgãneze lucrurile, ca sã pot sã rezolv situatia”, spune Dumitru Ciubotariu, victimã a accidentului din 27 decembrie de la Paroseni.

Politistii din Vulcan au refuzat sã dea în mod oficial declaratii, dar au mentionat cã dosarul este în termen si asta pentru cã oamenii legii au asteptat pânã ce victima si-a putut scoate certificatul medico-legal, un termen de 90 de zile. Totusi, dupã cele 90 de zile dosarul nu a ajuns la Parchet, iar purtãtorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Bratu a spus cã acum cercetarea depinde de aceastã instantã, care va stabili, pe baza plângerii depuse de victimã, dacã instrumentarea cazului a fost sau nu tergiversatã.

La Parchet, însã, cei în mãsurã sã dea informatii sunt în concediu, iar astfel se adevereste încã o datã teama omului cã dosarul îi va fi uitat prin sertarele politiei.

„Este vina exclusivã a bãiatului care m-a lovit. Eu nu am nimic cu el. Mã gândesc cã nu a vrut, dar nu necesitã asa mari cercetãri, martori si nu este complicat. Numai cã nu se vede bunãvointã din partea lor sã îl trimitã la Parchet. M-am tot dus si la domnisoara procuror, care se ocupã de Vulcan  si care s-a purtat extraordinar si mi-a explicat cã mã întelege cã urgentez situatia. Sunt bolnav, am imunitatea scãzutã, mã simt rãu si de câte ori mã duc la ei nu pot sã aflu nimic”, mai spune bãrbatul, care a fost victima unui grav accident de circulatie, dar acum este si victima unui sistem birocratic, care îl pun din douã în douã zile pe drumuri. Omul este trimis, la fel ca si noi când am încercat sã aflãm ce se întâmplã cu acest caz, de la o institutie la alta, fãrã sã primeascã vreun rãspuns clar. Mai mult, politistii chiar i-au cerut victimei sã îi scape de dosar.

1-2

„Mi-au zis dacã eu as putea sã îl scap de dosarul acesta cã e o povarã. De ce  e o povarã? Dacã eu as putea, mi-a zis, cã mã cinsteste. Adicã cum sã mã cinsteascã sã îl scap de dosarul acesta? Din punctul meu de vedere este foarte grav”, a adãugat exasperate bãrbatul.  Omul s-a ales cu 155 de zile de spitalizare, iar pentru asta a avut de plãtit o sumã enormã. Acum are nevoie ca instanta sã se poatã pronunta, mai ales cã urmeazã sã facã o nouã operatie la sold, iar banii nu pot fi decontati de asigurãri.

Diana Mitrache