Francesco Forti este unul dintre militarii cu grad de colonel, care face parte din randul vanatorilor de munte din provincia Belluno din Italia, dar care s-a indragostit de zona noastra si vine de 10 ani la Pollicino. Pentru ca se implinesc 100 de ani de cand exista vanatorii de munte, reprezentantii Asociatiei Cultul Eroilor Regina Maria, fosti militari ai acestei arme, acum in rezerva, i-au inmanat lui Frnacesco o diploma si l-au facut membru de onoare la Petrosani.

Ceremonia a fost una simpla si s-a desfasurat sub simbolurile nationale ale celor doua tari, dar si a Drapelului NATO, structura pe care ambeleme structuri militare o slujesc si acum. Vanatorii de munte de la noi au tinut sa ii multumeasca lui Francesco Forti pentru tot ce a facut aici la Petrosani, dar si pentru misiunile la care a participat ca militar NATO si i-au inmanat o diploma, facandu-l astfel membru al Asociatiei din Huneodara a Cultului Eropilor Regina Maria. „Va marturisec ca eu cunosc bine aceasta asociatie, pentru ca ea exista si in Italia, iar daca vorbim de un cult al eroilor cand uniformele noastre militare ne tineu intr-o lume a rivalitatilor, iata ca, peste timp, noi am ajuns sa fim prieteni, camarazi, ca oameni, in viata de zi cu zi, dar si ca rezervisti ai armatelor din care provenim”, a declarat Col. (r) Francesco Forti, vanator de munte italian, membru al armatei NATO.
Francesco Forti s-a declarat mereu indragostit de Romania si a pus bazele unui centru de zi cu rezultate extraordinare cum este Pollicino, dar militarii au vrut sa il aiba ca membru de onoare, pentru ca este intr-adevar o onoare ca un militar NATO, vanator de munte, sa le fie mereu alaturi. „Onoarea pe care mi-a facut-o de a avea mereu un cuvant bun fata de istoria poporului roman, fata de trecutul armei vanatorilor de munte, care anul acesta implineste 100 de ani, ne-am gandit ca ar insemna foarte mult pentru subfiliala noastra daca un asemnea om ar face parte dintre noi. Atunci ne-am gandit sa ii propunem domnului colonel sa accepte sa faca parte din randurile noastre. Mai mult, l-am invitat sa participe la toamna la activitatile de la Tebea si ne-a promis ca vine, dar ce m-a surprins si mi-a intirit convingerea ca gandeste asa cum si actioneaza, a fost ca n-e aintrebat daca, in conditiile in care vine la Tebea, mai poate veni de Ziua Armatei? Si am spus cu multa, multa placere si onoare”, a spus cel care a initiat acest ceremonial, Col (r) Ioan Levitchi, presedinte al Asociatia Cultul Eroilor.
Francesco Forti a fost colonel NATO si a colindat lumea cu trupele de elitã. A fost marcat de activitatea militarã si nu a uitat niciodatã cã oamenii gandesc la fel oriunde ar trãi. Acum este inca o data de-al nostru si, dupa ce copiii de la Pollicino l-au adoptat, a venit si randul militarilor, camarazi de arme, sa il adopte.

Diana Mitrache