Minerii au avut aproape la fiecare exploatare minierã câte o cabanã, loc în care sãrbãtoreau Ziua Minerilor, ori luau parte la alte serbãri câmpenesti. Pe rând, acestea au fost abandonate, iar acum, cabana din Jiet, sau Hotelul Onix, abia dacã mai supravietuiesc crizei. Nu se poate vorbi de turism si atunci proprietarii lor s-au gândit sã facã bani din cazarea muncitorilor care construiesc în zonã drumul.

Noroc cu reparatiile la artera rutierã de pe Jiet, cã acum cabana ar putea aduce ceva bani din cazarea muncitorilor. Cabana Jiet, altã datã o adevãratã perlã între muntii din defileul sãpat în estul Vãii Jiului de Jiu, este acum tot mai rar vizitatã si încercatã de vreme. SC PrestServ se ocupã de administrarea ei, iar directorul acestei firme sustine cã abia a reusit sã aducã acolo muncitorii, pentru cã de turism, ori de organizat nunti, nu se mai poate vorbi.

„Anul trecut am avut exercitiul financiar, dupã multi ani de zile, pozitiv, având în vedere cã am avut un contract de închiriere cu o firmã care lucra la  drum. Anul acesta, avem deja  solicitãri si o vom pune la dispozitia celor doritori. Deci este o situatie mai deosebitã si, pentru cã este într-o zona mai izolatã, nu am reusit sã investim sã o aducem la un grad de confort ridicat, dar încercãm sã facem ceva cu resursele limitate pe care o avem sã o tinem în stare de functionare”, a spus Gheorghe Mununar, director SC PrestServ din cadrul CEH.

Constructia nu aratã tocmai bine, iar în interior s-a degradat pe timpul iernii, când s-au spart conductele de apã, dupã ce au înghetat, dar ar putea fi functionalã, dacã s-ar gãsi fonduri pentru investitii si ar exista un plan de atragere a turistilor.

Pe de altã parte, nici terenul de sport nu a mai fost închiriat celor care veneau aici sã joace fotbal. Acesta se prãbusesete acum si un mal a fugit din cauza apei care l-a mãcinat.

„A fost o viiturã chiar la începutul anului si l-a distrus.  Nu am avut fondurile necesare sã îl reabilitãm. L-am scos la licitatie, s-au prezentat douã firme, una a câstigat licitatia, dar apoi a  renuntat, din cauzã cã avea costul de repunere de functie estimat, mult mai mare decât ar fi fost dispus sã investeascã si a renuntat”, a mentionat Gheorghe Mununar.

5-1

În aceeasi situatie se aflã si Hotelul Onix din centrul municipiului Petrosani, care, desi a fost reabilitat pe un etaj întreg, clientii sunt atrasi tot de camerele nerenovate si mai ieftine. Si aici se cazeazã mai mult muncitorii si rar vin turisti, ori oameni de afaceri.

Diana Mitrache