A trecut o sãptãmânã de la potopul care a distrus zeci de case în Petrosani, iar o bãtrânã de 80 de ani din Colonie doarme aproape sub cerul liber si se teme de fiecare nor. Casa i-a ars acum un an, iar ploaia cu grindinã de acum o sãptãmânã i-a distrus si interiorul. Femeia cere ajutor ca sã îsi cârpeascã mãcar o camerã, sã nu se mai teamã de ploi. A scos în fata casei un morman de moloz din acoperisul prãbusit si se teme de fiecare zi cu nori.

Peste 540 de case au fost distruse în Petrosani si bilantul aratã cã sute de oameni au acum de suferit de pe urma ploii. Ana Ion, însã, nu a mai dormit de o sãptãmânã si tot cere ajutor, pentru cã locuinta ei de pe strada Grivita Rosie este toatã ciuruitã de grindinã. Asta pentru cã avea doar niste cartoane pe acoperisul distrus cu un an înainte de un puternic incendiu. „E paraditã complet casa mea. Nu pot sã mai dorm în ea, nu pot sã mai umblu în ea, cã picã tencuiala si acoperisul cu totul. Asearã nu am dormit toatã noaptea, cã au fost nori si a tunat. Am 80 de ani, dar asa ceva nu  am vãzut. Azi este o sãptãmânã si nu am vãzut asa ceva, desi au mai fost ploi cu grindinã mare, dar ca acum… uite ce am pãtit”, spune speriatã de ceea ce i s-a întâmplat Ana Ion, o femeie care locuieste pe strada Grivita Rosie la nr. 27.

Fiul ei a venit sã o ajute, dar spune cã pagubele sunt imense si nu mai stie ce sã facã. „Toatã ondulina de pe acoperis e gãuritã. Toate tavanele sunt cãzute jos, la toate camerele. Am fost în audientã la primãrie si a zis cã trimite o comisie. Dacã tot a cãzut jos, sunt sobolani aici. Din posibilitãtile pe care le-am avut, am pus carton pe unele din camere, dar cartonul vã dati seama dacã vine ploaia”, spune fiul femeii.

Oamenii sunt sãraci si cer ca mãcar acoperisul sã le fie reparat cumva sã nu îi mai intre bãtrânei ploaia în casã. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune cã are posibilitatea sã acorde ajutor, în limita bugetului si cã prioritare sunt zonele calamitate. „Cele mai afectate zone au fost Aeroport si Colonie. În Aeroport avem 30 de apartamente care au fost distruse total si mobilierul si locuinta, 4 case în zona Colonie si un apartament pe strada Independentei. Toate aceste imobile, 35 la numãr, vor fi despãgubite din fonduri locale, cu suma de 3.000 de lei. Consiliul local a aprobat 1,5 milioane de lei pentru pagube”, spunea la evaluarea pagubelor, primarul din Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi. Pentru celelalte locuinte s-a fãcut o comisie care a întocmit si verificat situatia în teren, iar apoi, cererile sunt trimise cãtre Guvern, cu scopul de primi ajutoare de urgentã. Situatia ar putea sã mai dureze o vreme, iar bãtrâna nu stie cum va trece peste perioadele ploioase.

Diana Mitrache