Localnicii de la poalele Parângului, terorizati de animalele sãlbatice

Mai multi localnici de la poalele Parângului, care locuiesc aproape de Cartierul Aeroport sunt pur si simplu terorizati de animalele sãlbatice. Ursi, lupi, mistreti si alte orãtãnii le trec mereu prin curti si le fac pagube si nu mai stiu cui sã se adreseze. Ultima datã, într-una dintre gospodãrii a distrus stupii unui localnic si omul spune cã sigur era o ursoaicã, pentru cã a gãsit si urme mici prin fân, semn cã avea cu ea si puii.

Omul s-a trezit cu un haos în gopodãrie, dupã ce câinii au început sã latre si când a iesit, si-a dat seama cã ursul îi distrusese o mare parte dintre stupi. Locuieste la poalele Parângului, aproape de Defileul Jiului, la capãtul Cartierului Aeroport, pe Sãlãtruc si nu mai stie cum sã procedeze ca sã scape de animalele sãlbatice. Asta pentru cã nu este prima datã când se trezeste asaltat de sãlbãticiuni.

„Si acum 10 ani a venit si anul trecut a venit ursul în zona asta. Anul trecut mi-a spart vreo 8 stupi si nu s-a luat nicio mãsurã. Degeaba am fãcut plângeri peste tot! Cui sã mã adresez? La fel mi s-a întâmplat si acum.  Joi noaptea a venit aici si a atacat stupii. Când avem animalele acasã, vine la vaci, la oi, iar zona este foarte periculoasã, nu vã mint”, spune Mucenic Rusu, localnicul pãgubit.

Ursul i-a distrus 6 stupi, din 15, fiecare având între 12.000 si 15.000 de albine. Mai mult, acestea, din cauza cãldurii, începuserã sã se atace între ele, pentru cã nu îsi mai gãseau casele. Oamenii, însã, se tem si pentru viata lor. „Tot timpul vin lupii, ursii, mistretii, toate animalele sãlbatice. Nu pot sã stiu de ce, dar coboarã pânã în cartierul de blocuri din Aeroport si pânã la vechiul abator, ceea ce înseamnã cã ajung sã treacã pânã în zonele populate intens si chiar sã fie surprinsi de masinile care trec”, ne explicã si fiul omului. Familia Rusu locuieste în acest loc de zeci de ani si mereu a avut probleme cu sãlbãticiunile, dar acum parcã e din ce în ce mai rãu. Sunt, însã, voci care dau vina pe afinarii si ciupercarii, care le iau ursilor toatã hrana. Pãi nu le mai lasã nimic si animalelor. Ar trebui sã se ocupe de toate acestea cei de la fondul de vânãtoare. Sã le ducã de mâncare, ca sã nu mai coboare pânã jos, la oameni în curte. Dar nu o fac si nici nu sunt de gãsit asa usor. Omul pãgubit s-a dus si la primãria din Petrosani, dar fãrã rezultat. Nu îl va despãgubi nimeni si nimeni nu va lua mãsuri!”, a ripostat un alt localnic care are gospodãria putin mai jos de domnul Mucenic Rusu.

Oamenii s-au plâns celor de la Asociatia de vânãtoare, însã, în zadar. Nimeni nu a venit la ei si asta se repetã an de an de cel putin un deceniu. Anul trecut, mai multi localnici din cãtunul Dâlja Mare au fost la un pas de moarte, dupã ce, nopti la rând, un urs urias le-a dat atacul în gospodãrii si chiar si jandarmii care l-au încoltit, au fost la un pas sã fie sfâsiati de fiara sãlbaticã.

Diana Mitrache

2 thoughts on “Localnicii de la poalele Parângului, terorizati de animalele sãlbatice

 • 28 martie 2017 at 17:43
  Permalink

  oau eu zic sa omoram ursoaicele cu tot cu pui ca sa nu cumva sa li se mai faca pofta de miere,,,si restul animalelor salbatice,zic sa le ucidem pe toate nu?! o tara de dobitoci!

  Reply
  • 28 martie 2017 at 17:45
   Permalink

   15 mii de albine un stup? cine dracu a scris porcaria asta?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *