Vânzarea terenurilor românesti cãtre strãini este o problemã din ce în ce mai disputatã si discutatã. În ceea ce priveste judetul Hunedoara si aici, în decursul anului trecut, au existat mai multe oferte de vânzare a terenurilor.

“În decursul anului 2015, la nivelul judetului Hunedoara, au fost înregistrate un numãr total de 1.305 oferte de vânzare, reprezentând 2.856 vânzãtori, din care 2.571 persoane fizice si 285 persoane juridice”, aratã ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Reglementãrile legislative nationale în materia vânzãrii-cumpãrãrii terenurilor agricole implun îndeplinirea unor conditii în ceea ce priveste achizitionarea de terenuri în România, cu respectarea normelor reglementate prin tratate internationale. Ministerul agriculturii nu are nici o statisticã clarã în ceea ce priveste terenurile detinute de strãini.

Ministrul Irimescu sustine cã  structura centralã nu are în sfera de competentã atributii cu privire la perfectarea contractelor de vânzare-cumpãrare, încheierea conractelor de vânzare-cumpãrare fiind materializatã doar prin manifestarea expresã a vointei titularilor dreptului de proprietate privatã.

Monika BACIU