Duminicã a fost Ziua Drapelului National al României. Ziua de 26 iunie a fost proclamatã Ziua Drapelului National prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, aceastã zi va fi marcatã de cãtre autoritãtile publice si de celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestãri cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei patriei, precum si prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unitãtilor Ministerului Apãrãrii Nationale si ale Ministerului de Interne.

Ziua Drapelului National a fost instituitã pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sã reprezinte steagul national al tuturor românilor; cele trei culori împãrtite în mod egal reprezintã principiul egalitãtii, orientarea culorilor în sus semnificã verticalitatea, cifra trei este numãrul perfect, pe lângã tara noastrã mai existând alte trei tãri europene traditionale cu steagul tripartit în mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia. Reunirea celor trei culori ale drapelului românesc – rosu, galben si albastru – are semnificatii istorice, exprimând continuitatea poporului român, legãturile permanente între românii de ambele versante ale Carpatilor, idealurile de unitate si independentã care au ghidat neamul românesc de-a lungul întregii sale existente. Culorile rosu, galben si albastru au fost folosite si de strãmosii nostri daci. Dragonul dacic, strãmosul Tricolorului, era structurat cromatic, în cele trei culori atât în Dacia cât si, ulterior, în provinciile romane, în care dacii au slujit ca ostasi. Edificator în acest sens mentionãm cohorta de 1000 de daci recrutatã, începând din timpul împãratului Hadrianus, denumitã “Cohors I Aelia Dacorum”, care a fost trimisã în extremitatea nord-esticã a imperiului, în Britania. Aici si-a avut resedinta si castrul la “Amboglana (Comboglana)” timp de douã secole.

În cartea istoricului german J. F. Neigebaur, consacratã Transilvaniei si publicatã la Brasov în 1851, se face mentiunea cã cele trei culori ale drapelului românesc sunt o mostenire de pe timpul Daciei Traiane, fiind totodatã si un simbol masonic.