Crucea Rosie a sãrit imediat în ajutorul celor care au rãmas fãrã agonisealã, dupã inundatii si lor li s-au alãturat marti si voluntarii de la Caritas. Au adus haine, produse de curãtenie si obiecte de strictã necesitate, lucruri pe care le-au avut la îndemânã, acesta fiind un prim pas în ajutorarea sinistratilor.

În Cartierul Aeroport, oamenii sunt pur si simplu disperati, dupã ce, de foarte multe ori au pierdut totul, în calea apelor care le-au mãturat apartamentele. Acolo au ajuns voluntarii de la Crucea Rosie si tot acolo le-au dus ajutoare si cei de la Caritas. Apele au fost evacuate, nãmolul si el, dar acum e nevoie de produse de curãtenie si exact asta au fîãcut voluntarii. Sinistratii din cartierul Aeroport, zona cea mai afectatã de viiturã, au primit apã mineralã si pâine.

Nu mai putin de 550 de locuinte au avut de suferit, atât din cauza avariilor provocate de grindinã, cât si din cauza inundatiilor. Dintre acestea, 30 de apartamente aflate la parterul blocurilor din cartierul Aeroport au fost distruse complet. La acestea se adaugã si peste 700 de autoturisme avariate de grindinã.

„Rolul nostru, ca si reprezentanti ai societãtii civile, este sã fim aproape de oameni si sã putem sã îi ajutãm cu putin. Am fost sã discutãm cu ei, sã vedem ce au ei nevoie. Am reusit din resurse proprii si limitate sã oferim 32 de pachete, care au cuprins materiale igienico-sanitare, care le sunt necesare pentru a-si igieniza spatiile inundate, câteva asternuturi pentru noapte si pãturi si haine”, a spus Alexandru Kelemen, reprezentant Caritas Alba Iulia.

Pentru ajutorarea persoanelor aflate în aceastã situatii,  Consiliul Local a alocat 1,5 milioane de lei, despãgubirea maximã care poate fi acordatã unei familii fiind de 3000 de lei.

Administratia localã a demarat anchete sociale în aceste locuri si primarul Tiberiu Iacob Ridzi a cerut sprijin guvernamental.

Subprefectul judetului Hunedoara si autoritãtile locale din Valea Jiului au obligatia de a întocmi cu exactitate situatia privind pagubele produse de vremea extrem de rea, astfel încât familiile din Petrila, Petrosani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni si Uricani sã beneficieze de ajutor. Premierul Dacian Ciolos a cerut într-o videoconferintã cu prefectii, o analizã a situatiei provocate de inundatii. ”As vrea sã stiu cum ne organizãm împreunã cu colectivitãtile locale ca sã-i ajutãm pe oameni si apoi sã vedem cum ne organizãm pe viitor pentru a evita, pe cât posibil, în primul rând victime umane si apoi pentru a evita pagube materiale atât în infrastructurã, cât si la gospodãriile oamenilor. (…) Dupã aceastã videoconferintã si cu prefectii, o sã vreau sã rãmân cu domnii ministri si sã vedem în ce fel putem ajuta aceste comunitãti, (…) comunele au aceastã responsabilitate de a ajuta oamenii sã-si refacã gospodãriile si as vrea sã vedem cum putem stimula acest lucru, inclusiv cu participare de la Guvern dacã e cazul”, a spus Ciolos.

Diana Mitrache
Maximilian Gânju