Sute de localnici si turisti sunt asteptati  de Sânziene, în Straja, pentru a lua parte la o întrecere traditionalã a momârlanilor. Invitatii pot mai apoi sã petreacã la iarbã verde. Nu lipsesc spectacolele de muzicã popularã ori produsele traditionale.

Nedeia de Sânziene este o traditie pentru statiunea hunedoreanã Straja, fiind tinutã cu sfintenie de cãtre localnicii care în trecut, înainte ca Valea Jiului sã fie cunoscutã pentru cãrbune, se ocupau de pãstorit. Manifestarea momârlanilor a prins si la turisti si asa se face cã în fiecare an, pe 24 iunie, de Sânziene, muntii Vâlcan care strãjuiesc Straja se umplu de turisti, localnici si momârlani. Nedeia de astãzi/vineri se anuntã a fi una din cele mai mari petreceri câmpenesti organizate în Vale. Primãria si Consiliul Local Lupeni, împreunã cu firma omului de afaceri Emil Pãrãu, au invitat un invitat foarte apreciat printre iubitorii muzicii populare din Valea Jiului, respectiv pe Puiu Codreanu.

Atractia nedeii din Straja este încã un concurs de cai, obicei la fel de vechi ca nedeia în sine, si la care gospodarii momârlani ies sã se „fãleascã cu animalele de povarã” dar si sã le arate celor care urmãresc întrecerea, ce calitãti au animalele. Fiecare momârlan care se respectã are în gospodãrie cel putin un cal, pentru cã bunãstarea lui este reflectatã de animal.

Cu cât este mai arãtos si mai puternic cu atât proprietarul lui este mai avut. Traditia respectatã cu sfintenie de momârlani cere ca animalele de tractiune sã fie suspuse unor probe extrem de dificile si la final, flãcãul care reuseste sã câstige competitia este declarat „omul nedeii”. Dupã festivalul cailor petrecerea continuã în statiune cu muzicã popularã, mititeii si bere ca în fiecare an, astfel ca toti oaspetii sã se simtã ca într-o zi de sãrbãtoare.

Maximilian Gânju