Calamitãtile din Cartierul Aeroport, care s-au repetat si acum 8 ani, i-au pus pe jar pe cei din Petrosani. Apele Române spun cã au deja, de o lunã, în licitatie o lucrare prin care vor amenaja mai multe cursuri care adunã torentii de pe munti. Pe de altã parte, Apa Serv sustine cã acolo canalizarea nu a mai fãcut fatã si nici nu avea cum, la debitul impresionant al Jiului. Oamenii, însã, sunt singurii care au de suferit, doar pentru cã locuiesc în Serpãrie, un loc construit într-o groapã, care cândva era mlastinã.

Canalizarea din Cartierul Aeroport din Petrosani  a fost pur si simplu depãsitã, desi acolo, dupã inundatiile de acum 8 ani s-a investit în sistemul de colectare al apelor. Specialistii spun, însã, cã nu avea cum sã preia debitul urias, chiar dacã ar fi fost de dimensiunea unui tunel. „Nivelul crescut al Jiului a permis cu greu deversarea acestei retele de canalizare. Canalizarea menajerã din Valea Jiului a functionat si functioneazã”,  a spus Florin Donisã, director tehnic SC Apa Serv Valea Jiului.

În 2008, în baza unui proiect, canalizarea pluvialã  în cartierul Aeroport din Municipiul Petrosani a fost refãcutã de S.C. CONSMIN S.A.,  valoarea lucrãrilor fiind atunci de 837.795 lei, banii fiind de la Consiliul Judetean Hunedoara. Asta nu i-a scutit acum pe oameni de noi inundatii si, mai mult, canalizarea nici nu poate fi refãcutã din banii  de la Apa Serv, pentru cã retelele pluviale sunt administrate de primãrie.

„Fondurile de coeziune pe care noi le-am obtinut de la Ministerul Mediului nu sunt eligibile pentru canalizãrile meteorice. Acestea cad în sarcina autoritãtilor publice locale. Noi putem investi în retele de alimentare cu apã si canalizare menajerã”, a mai spus Florin Donisã, director tehnic SC Apa Serv Valea Jiului.

Vestea bunã vine, în parte, de la Apele Române, care vor reabilita pâraiele din Cartierul Aeroport. Sunt zone sensibile, iar câteva cursuri, care au iesit în anumite pãrti din albii, vor fi reabilitate, lucrãrile urmând sã se întindã pe mai multi ani. „De vreo 30 de zile am început. Urmeazã licitatia electronicã si sper sã avem un câstigãtor, fãrã contestatii si, în cel mult 30 de zile, sã aflãm constructorul si sã demarãm lucrãrile. Sunt lucrãri mai ample si nu se vor finaliza într-un an”, a spus Sorin Corici, sef al Sistemului Hidrotehnic din Valea Jiului.

Birocratia tine în loc lucãrile de vreo lunã, însã, acestea au fost initiate de acum 8 ani. Acum s-au gãsit banii necesari prin Ministerul Mediului si cuprinde mai multe investitii. Proiectul întreg este evaluat la 10.000 000 de lei si urmeazã sã se stabileascã doar constructorul. „Acest proiect cuprinde Jiul de Est si afluentii sãi Staicului si Sãlãtrucul. E o amenajare mai complexã, cu mãrirea capacitãtii de transport a apei, în caz de inundatii, asa fel încât sã nu se mai deverseze malurile acestor pâraie”, a mai completat Corici.

Cartierul de blocuri asezate în formã de careu, în zona Serpãrie, nu are nicio sansã, în cazul în care plouã foarte mult, iar duminicã noaptea debitele au trecut de 40 de litri pe metru pãtrat. Solutia tehnicã deocamdatã nu existã, ci doar certitudinea cã oamenii au rãmas din nou fãrã agonisealã, privind cum apa, mâlul si puhoaiele le mãturã din nou casele.

Diana Mitrache