Cãrbunele are un rol important în formarea mixului energetic. Dacã lignitul de la Complexul Energetic Oltenia poate fi folosit într-o proportie mai mare, în ceea ce priveste huila situatia este incertã.

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Corina Popescu a participat luni, 20 iunie, la Adunarea Generalã EURACOAL. În cadrul evenimentului, Secretarul de Stat a vorbit despre importanta cãrbunelui în realizarea mixului energetic, dar si despre rolul pe care îl ocupã aceastã resursã mineralã în Strategia Energeticã a României.

„Pentru a asigura securitatea energeticã a României vedem cãrbunele în continuare în mixul energetic, dar într-o proportie diferitã. Proportia acestuia în mix va putea fi stabilitã doar în functie de rezultatele Strategiei Energetice a României. Trebuie sã luãm în calcul si cã, în perioada de iarnã, cãrbunele a reprezentat principala resursã care a asigurat trecerea în conditii de securitate”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu.

Întrebatã despre oportunitatea de a fi deschise noi grupuri de productie pe cãrbune, Corina Popescu a precizat cã la nivelul Complexului Energetic Oltenia se aflã într-o fazã avansatã de negociere un proiect pentru o unitate nouã de productie pe cãrbune. Aceasta însã nu aduce aminte de cãrbunele din Valea Jiului.

„Proiectul se aflã într-o fazã avansatã, având sanse mari de a fi finalizat. Acest tip de resurse va continua sã existe si în viitor în mixul nostru energetic”, a subliniat Corina Popescu.

Monika BACIU