Groapa de gunoi din Vulcan, singurul loc în care acum se depoziteazã toate deseurile menajere din Valea Jiului, va mai functiona doar o lunã, mai exact pânã în data de 16 iulie.

Dupã aceastã datã niciuna dintre administratiile publice locale din Valea Jiului nu vor mai avea voie sã aducã gunoiul la Vulcan, ci vor fi nevoite sã se descurce pe cont propriu. În ceea ce îi priveste pe vulcãneni, acestia pot sta linistiti si asta pentru cã administratia publicã localã a gãsit solutia temporarã pentru a scãpa de gunoiul menajer ce nu poate fi reciclat.

”În data de 16 iulie 2016, la groapa de gunoie din Vulcan nu se va mai aduce nici un deseu menajer, este o problemã majorã de care se discutã de mult timp. Noi la Vulcan suntem linistiti. Din fericire avem aceea statie de triere a gunoielor. Vom bãga toate deseurile în statia de triere, pentru a recupera maximul posibil, ce putem extrage din aceste deseuri. În ceea ce priveste rezidurile ce nu vor putea fi reciclate, pe acestea le vom transporta la una din gropile ecologice din judetul Hunedoara ce vor fi functionale, însã pânã atunci noi avem o solutie”, a spus primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.

Sistemul de management integrat al deseurilor din judetul Hunedoara, respectiv deponeul ecologic de la Bârcea Mare încã nu functioneazã, însã si asa administratia publicã din Vulcan a gãsit solutia pentru a scãpa de gunoie. Astfel, toate rezidurile din Vulcan ce nu vor putea fi reciclate, vor fi transportate la Târgu Jiu.

”Rezidurile ce vor rãmâne dupã ce toate gunoiele din Vulcan vor trece prin statia de triere, le vom transporta la una din gropile de gunoi din Târgu Jiu. Am vorbit cu cei de acolo si am stabilit ca pânã va fi functionalã groapa noastrã de la Bârcea, sã ducem linistiti gunoaiele ce rãmân, la ei” a mai spus  primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.

Odatã închisã groapa de gunoi din Vulcan, automat pretul pe care fiecare dintre noi îl plãteste pentru gunoi va creste proportional cu costurile privind transportul deseurilor în alte judete. Ei bine, asta nu se va întâmpla si la Vulcan.

”Sã nu uite cetãtenii cã vor creste preturile pentru gunoi. La Vulcan nu vor creste pentru cã noi avem exact calculul fãcut, iar cu ajutor statiei de triere ce o avem vom reusi sã reducem semnificativ cantitatea de deseuri, ceea ce înseamnã cã va rãmâne mai putin gunoi de dus la Târgu Jiu”, a mai adãugat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.

Groapa de gunoi de la Vulcan nu a putut fi inclusã în sistemul de management integrat al deseurilor deoarece la acel moment adminsitratia localã nu a putut face dovada cã detine în proprietate toatã suprafata pe care se întinde aceastã groapã.

Adina Pãduraru