A început campania nationalã de verificare a cluburilor si asociatiilor sportive si inspectorii de muncã spun cã au reusit cu greu sã îi gãseascã pe patroni, ori pe cei care rãspund de activitatea sportivã.

Verificãrile sunt în toi si, în scurt timp, aflãm si cine de ce rãspunde si care sunt problemele lor. Deocamdatã, inspectorii ITM au reusit doar sã îi identifice cu greu pe cei care rãspund de cluburi, de jucãtori si  de actele firmelor de profil.

Scandalurile la cluburile sportive din Valea Jiului s-au tinut lant, încã de pe vremea când la Jiul era Alin Simota, ori la Vulcan, clubul era condus de Nelutu Pantilimon, iar acum inspectorii de muncã vor sã facã luminã în aceastã activitate. Cu greu s-a reusit identificarea celor responsabili si acum urmeazã verificãrile propriu-zise.

„Campania este în derulare si ne confruntãm cu 3 lucruri diferite. Vom vedea la finele campaniei, care sunt problemele, dar sãlile de fitnes sunt societãti comerciale care trebuie sã respecte legislatia oricãrui angajator. Cluburile sportive au un specific diferit, sunt înfiintate ca personalitate juridicã, dar sportivii, majoritatea, sunt pe codul civil, ceea ce este o altã formã de organizare. Sunt autorizati ca sportivi, primãriile le dau un supliment de hranã, iar echipele de pe lângã primãrii, care activeazã  în liga a V-a, sau mai stiu eu care, practic, nu au nici mãcar o formã organizatã ca si asociatii, ca si club”, a spus Ileana Bodea, sefa SSM din ITM Valea Jiului. Inspectorii ITM verificã atât cluburile sportive care o formã organizatã, cât si anumite asociatii, constituite la nivelul primãriilor, sãlile de fittnes, ori tot ce înseamnã activitate sportivã. Au, însã un plan dupã care actioneazã si, la final, în câteva zile, vom avea si concluziile.

„Noi vizãm, în primul rând, dacã aceste societãti, asociatii, cluburi au o formã de organizare, cine este angajatorul, dacã existã o astfel de formã de organizare care sã implice relatia angajator, angajat, cine poartã responsabilitatea acelui club, dacã se fac vizitele medicale, înainte de activitatea sportivã. Problematica este foarte complexã, modurile de organizare si desfãsurarea a ctivitãtii sunt deosebite fatã de o firmã obisnuitã si acum încercãm sã identificãm problemele si sã luãm mãsuri asa încât sã nu mai fie probleme”, a mai spus Ileana Bodea.

Campania nationalã este în plinã desfãsurare si inspectorii de muncã spun cã în tot acest timp au reusit cu greu sã afle cine poartã responsabilitatea desfãsurãrii activitãtilor sportive în Valea Jiului.

Diana Mitrache