Apicultorii trãiesc din ce au recoltat anul trecut. Albinele s-au comportat ca pe timpul iernii în aceastã primãvarã extrem de ploioasã si, dacã trag linie si fac bilentul, acesta este, cel putin pânã acum, îngrijorãtor. Asta, spun ei, chiar dacã ploile se opresc si vine canicula, când tot nu e bine.

Albinele au fost pur si simplu nãucite de vremea neobisnuit de rece si ploioasã. Nu au avut timp de cules, au amestecat mierea cu polenul, au gãsit pomi fãrã flori si poate acum, când dã floarea la tei în zona de munte, sã reuseascã sã facã ceva. Pierderile apicultorilor sunt, însã, semnificative. „90% sunt pierderile noastre. Au fost foarte multe ploi, albinele nu au iesit afarã, nu au fãcut polenizarea, nectar nu am avut. Din Gorj le-am adus la Ponor în Hunedoara, unde suntem toti apicultorii, dar asteptãm sã vinã soarele, sã se întâmple ceva”, ne spune Floarea Calo, apicultor din Petrosani, care are un chiosc în piata centralã.

Nu numai cã au pierderi din cauza vremii nefavorabile, dar apicultorii spun cã vând si acum la preturile de anul trecut. Dar ca acum, parcã nu a fost nicicând. „Asa slab nu a mai fost. De când ne ocupãm cu stupãritul, asa an slab nu am mai avut. Parcã prin 2014 a mai fost, dar nu ca acum. Scot 10% fatã de anul trecut”, a mai spus doamna Floarea.

Stupii au fost mutati spre zonele în care acum ar urma sã înfloreascã teii. Asta pentru cã la munte încã nu s-a produs acest fenomen din cauza vremii reci. Abia apoi, vor vedea ce va iesi. Asta, dacã nu va fi caniculã, pentru cã albinele ar avea si atunci de suferit. „Ar fi o problemã si cu canicula, pentru cã soarele fierbinte, usucã polenul. Când e ploaie, e ploaie, când e soarele puternic iar nu e bine, dar sperãm cã va fi mai bine. Pânã acum, însã, e rãu”, afirmã femeia.

Apicultorii vin zilnic cu miere în piatã, însã, vânzãrile se înscriu în graficul normal. Cu toate acestea, se observã usor diferenta dintre mierea din acest an si cea de anul trecut, când albinele nu au fost atât de stresate.

Diana Mitrache