Cândva scoalã, astãzi ruinã. Este vorba de scoala de la Livezeni care a ajuns o ruinã. Numãrul elevilor din zonã a scãzut, astfel cã imobilul nu a mai fost necesar procesului didactic. Pentru a nu se degrada, preotul Octavian Pãtrascu a dorit sã o preia si sã o valorifice. Autoritãtile locale au fost de acord, însã Ministerul Educatiei, pãrintele de drept al imobilului, refuzã schimbarea destinatiei clãdirii.

“Am solicitat clãdirea scolii din Livezeni care este de patru ani închisã si abandonatã si mare parte distrusã. Am cerut scris motivând cã vrem sã facem acolo niste amenajãri pentru comunitate, o bibliotecã, niste ateliere de lucru unde sã putem învãta tineretul sã lucreze. Un loc pentru conferinte, o colindã. Aveam multe planuri pentru acea clãdire. Domnul primar si cu domnul secretar ne-au înteles si au fãcut demersurile necesare pentru a prelua noi aceastã clãdire dar ne-am împotmolit la avizul de la Ministerul Învãtãmântului care trebuia sã accepte schimbarea destinatiei clãdirii. Ministerul a cerut acte în plus si nu au mai trimis nicio aprobare”,  a declarat preotul Octavian Pãtrascu.

Acum clãdirea aratã ca dupã rãzboi, asa cum aratã multe din clãdirile neutilizate ale diferitelor institutii. Preotul nu si-a abandonat ideea de a transforma clãdirea. Si reprezentantii administratiei locale de la Petrosani au purtat corespondente cu cei de la Ministerul Educatiei, însã nu au primit un rãspuns favorabil. “Ni s-au cerut mai multe lãmuriri, le-am trimis, am trimis si poze, dar ni s-a respins schimbarea destinatiei clãdirii. Acolo s-au furat sobele, au fost sparte geamurile”, a declarat Adrian Neagoe, secretarul Primãriei Petrosani.

Monika BACIU