Una dintre clãdirile administrative care mai existã acum la mina Petrila va deveni primãrie. Acesta este unul dintre planurile ambitioase ale noului primar ales în Estul Vãii Jiului. Amplasarea va veni si în sprijinul cetãtenilor din acest loc, iar cei de la Societatea de Închideri chiar agreeazã acest aspect.

Mina Petrila a intrat în line dreaptã în ceea ce priveste scopul pentru care a fost creatã acum un secol, iar clãdirile, o parte dintre ele, vor rãmâne în picioare. Urmeazã doar sã treacã perioadele pentru finalizarea actelor, iar din iarnã, petrilenii vor putea sã meargã la primãrie în fosta incintã a minei. Asta si pentru cã locatia va fi pusã mult în valoare în acest loc.

„Voi face demersuri pentru ca primãria sã fie mutatã în sediul administrativ, pentru ca clãdirile care sunt introduse în patrimoniul national sã poatã fi puse în valoare si tot perimetrul minei Petrila sã nu devinã o ruinã sau un loc pãrãsit”, a spus Vasile Jurca, primarul ales al Petrilei. Cei de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului sunt de acord cu o astfel de idee si chiar o vor sprijini. Mai mult, directorul general chiar vede care clãdirea s-ar si preta unui astfel de scop. „Din punctul meu de vedere este sediul administrativ de acum, clãdirea de birouri de la mina Petrila ar putea, cu costuri minime, sã fie redatã comunitãtii locale  si sã o adapteze pentru diverse sedii de birou, sau o activitate anume”, a adãugat si Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.

Vechea constructie de la intrarea în Lonea, în care a functionat primãria pânã acum va ajiunge pensiune turisticã. Sau cel putin acesta este planul administratiei. „Am spus cã voi scoate la licitatie un parteneriat public-privat pentru a transforma sediul primãriei într-o pensiune localã”, a mentionat Vasile Jurca.

Mai mult, localnicii sunt primii care vor câtiga din rocada de clãdiri. „Noi avem, la momentul acesta, Serviciul de taxe si impozite în partea de jos a orasului. Oamenii trebuie sã facã curse între primãrie si acest sediu atunci când vor sã obtinã anumite acte. Vin cu cererea aici si apoi merg jos sã plãteascã taxele, asa cã va fi benefic pentru orice cetãtean”, a mai precizat primarul ales în 5 iunie la Petrila.

Mina se aflã la intrarea dinspre Petrosani în Petrila, în timp ce actuala primãrie este amplasatã la  aproximativ 5 km la iesirea din localitate. În plus, primarul nou ales spune cã va accesa fonduri europene pentru ca vechea clãdirea sã fie transformatã în pensiune turisticã.

Diana Mitrache