Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, în colaborare cu Universitatea de Vest Timisoara, Asociatia ArheoVest Timisoara si Muzeul de Arheologie, Istorie si Etnografie Hunedoara, cu sprijinul Consiliilor Judetene Hunedoara si Timis, organizeazã miercuri, 15 iunie 2016, vernisajul expozitiei intitulate „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 12.00, la sediul situat în Palatul Magna Curia din Deva.

Expozitia cuprinde peste 120 de piese, apãrute atât întâmplãtor, cât si descoperite cu prilejul cercetãrilor arheologice sistematice sau preventive, aproximativ 70 dintre aceste artefacte provenind de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. Demersul expozitional mai cuprinde si o suitã de panouri explicative cu texte si fotografii.

Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetãtor stiintific la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane si principalul organizator al evenimentului din partea institutiei devene a precizat cã „interesul pentru civilizatia dacicã este o constantã a publicului în societatea contemporanã, asa cum era si la Roma, pe vremea lui Horatius si mai târziu. Dar cine sunt dacii? Cum trãiau ei? Care sunt principalele caracteristici ale civilizatiei fãurite de ei? Toate aceste întrebãri sunt firesti pentru oricine doreste sã înteleagã felul de a fi al unor oameni care au locuit în aceastã parte a lumii cu multi ani în urmã. Cu intentia de a prezenta o imagine cuprinzãtoare a Daciei în ultimele douã secole înaintea cuceririi romane ne-am propus sã ilustrãm în paralel modul de viatã al comunitãtilor dacice de la munte si al celor de la câmpie, subliniind particularitãtile.

Pentru cã, nu-i asa, trebuie sã ne amintim si de vorbele lui Horatius (din Satire II, 6, 51-53): Oricine îmi iese în cale mã întreabã: Hei, bunule, (….) ce-ai mai auzit despre daci?”!