Termocentrala de la Paroseni ar putea fi închisã printr-o decizie a instantei de la Petrosani. Miercuri, 15 iunie, este termenul în care cei de la Mediu cer oprirea activitãtii, iar sindicalistii îsi pun toate sperantele în amânarea sentintei. Altfel, în 30 de zile, activitatea de producere a energiei electrice se va opri total.

Dupã mai multe sãptãmâni în care nu au produs nimic, de astãzi, Termocetrala de la Paroseni a pornit activitatea, însã, ar putea fi opritã de decizia instantei. Totul, pentru cã nu a fost plãtitã valoarea TVA, iar instalatia de desulfurare, care a fost realizatã în proportie de 96%, nu poate fi functionalã.

„Nu s-au gãsit, nici pânã în momentul de astãzi, solutii privind plata acelui TVA de 4 milioane de euro. Pãcat pentru Paroseni, cã mai erau 4% pentru finalizarea acestei investitii, sã parcurgem o etapã asa de periculoasã. Hotãrârea instantei va fi una clarã: sistarea activitãtii, dupã care, va suspenda si anula autorizatia de mediu”, a declarat Mihai Lorincz, lider sindical la Sucursala Electrocentrale Paroseni. În plus, pentru cã nu s-a conformat cerintelor de mediu, statul român va trebui sã achite si amenzile.

„Amenda pentru certificatele de bioxid de carbon, sau gaze cu efect de serã, de anul trecut, este de peste 500 de milioane de lei, respectiv 150 de milioane de euro si pe anul acesta, încã nu am fost notificati, dar asteptãm a dua transã de amendã de 350 de milioane de lei. Mai micã, pentru cã nu am avut cãrbune si am functionat mai putin”, a mai adãugat Mihai Lorincz, lider sindical S.E. Paroseni. Activitatea a fost suspendatã în ultimele sãptãmâni la Paroseni, pentru cã oricum ar fi vândut foarte scump, în comparatie cu energia hidro si la cât a plouat, nimeni nu a avut nevoie de energia produsã pe cãrbune. Acum, însã, au repornit activitatea, doar pentru a vinde pe piata zilei urmãtoare, ca sã achite salariile angajatilor, peste douã zile. Din pãcate, însã, doar o amânare a instantei ar putea sã nu opreascã definitiv activitatea la Paroseni, miercuri, 15 iunie.

Diana Mitrache