A mai dispãrut una dintre legendele Jiului: Sigismund Gram zis „Zsiga”. Poate ultimul supravietuitor al echipei de aur din anii `50. Cumplita veste a venit sâmbãtã, 11 iunie, acesta încetând din viatã la Spitalul de Urgentã din Petrosani, în urma mai multor probleme de sãnãtate, accentuate în acest an.

Nãscut pe 29 septembrie 1933 la Poiana Turda (jud. Cluj), Zsiga Gram a ajuns în lotul marelui C.C.A. (Steaua de mai târziu), venind la Jiul Petrosani în 1956, deci acum 60 de ani. S-a „luptat” cu titularii de atunci ai Jiului, Aurel Crâsnic sau Gh. Cosma, apoi în anii `60, cu Ion Vasile sau Victor Zamfir. A debutat în Divizia „A” sub conducerea antrenorului Andrei Sepci, la Petrosani, chiar în prima etapã a campionatului din 1956, 1-1 cu Locomotiva (Rapid) Bucuresti. N-a fost niciodatã un „senator de drept” în poarta Jiului, dar a rãmas la echipã pânã în 1967, când la  34 de ani a abandonat activitatea competitionalã. Nu si fotbalul.

A lucrat sub îndrumarea unor antrenori renumiti – Vasile Lazãr, Bazil Marian, Viorel Tãlmaciu, Eugen Mladin, Stefan Coidum –, rãmânând apoi lângã fotbal alte decenii, în calitate de tãmãduitor (masor) a multor generatii de fotbalisti. L-au cunoscut si l-au iubit toti jucãtorii de la Lupeni, Aninoasa, Vulcan, rugbystii de la Stiinta Petrosani, acum tot ei fiind cei care îi regretã disparitia.

14-1

Zsiga Gram moare în vara Europeanului francez, înainte de împlinirea vârstei de 83 de ani, într-o toamnã frumoasã la Petrosani. Fie-i tãrâna usoarã.

Genu TUTU