Mina Muzeu de la Aninoasa s-a dovedit a fi o gaurã neagrã în care s-au scurs multi bani, fãrã a se vedea niciun rezultat concret. Fosta conducere a Primãriei Aninoasa a avut un vis, care în cele din urmã a rãmas un vis neîmplinit.

S-a dorit transformarea fostei unitãti miniere într-o minã muzeu care sã atragã turisti din toate colturile tãrii si nu numai. Nu s-a realizat nimic, ci doar s-au cheltuit inutil niste bani. Potrivit infomatilor publicate pe site-ul Primãriei Aninoasa, pentru acets proiect s-au alocat 7.583.883,00 lei prin MINISTERUL ECONOMIEI-DGRM-UMP. Pe lângã suma aceasta se adaugã încã 5.858.057 lei pentru închiderea si ecologizarea unitãtii miniere. Acum, obiectivul care ar fi trebuit sã devinã un muzeu, este un spatiu pentru investitori. Chiar si asa, strategia de dezvoltare a judetului Hunedoara readuce în actualitate acest proiect.

“A fost elaborat un plan de transformare a minei Aninoasa ca muzeu, rezultat în urma colaborãrii unor arhitecti români si a unui inginer de mine american cu experientã în amenajarea unui sit industrial. Spatiul de exploatare minierã pânã în 2006, mina Aninoasa poate fi adaptatã, în urma modificãrilor propuse, pentru a deveni un muzeu tematic, care va oferi o imagine complexã a ceea ce a însemnat industria minierã în Valea Jiului. Crearea muzeului este menitã sã îmbogãteascã patrimoniul cultural al zonei si sã ilustreze mostenirea industrialã din Valea Jiului. Desi proiectul a primit finantare de la Banca Mondialã, proiectul a fost sistat deoarece finantarea se acorda în etape sub formã de rambursãri. Deoarece capacitatea financiarã a primãriei orasului Aninoasa este redusã, aceasta nu a mai fost capabilã de a avansa sumele”,  se aratã în strategia de dezvoltare a judetului Hunedoara.

Monika BACIU